Сметките не са единственото бедствие, което напада хората, а от 1 юли те отново ще плащат 20% ДДС върху цената на тока, парното и топлата вода.

Продължава сагата с ДДС-то, което ще увеличи сметките. По-лошото е, че няма връзка между цената на природния газ, която е ниска, с цената на топлинната енергия. За това предупреди омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.

Тя всеки ден получава жалби срещу априлските сметки за парно. Диана Ковачева е сезирала и новият енергиен министър Румен Радев за предстоящите високи сметки за цената на тока, парното и топлата вода от 1 юли. Когато дойдат изравнителните сметки, да поискат проверка и да ги обжалват до 31 август, призова Ковачева.

Тя ще настоява пред редовната власт да бъде подпомогнато на хората финансово да сменят топломерите си.

КЕВР предвижда поскъпване на тока от 1 юли средно с 3,6%, а на парното - под 1%

КЕВР предвижда поскъпване на тока от 1 юли средно с 3,6%, а на парното – под 1%

Окончателно решение за новите цени ще бъде взето на 1 юли

Омбудсманът посочи, че съмнението на хората е, че сметките са надвишени. Хората не са длъжни да поемат неплатените сметки и задълженията на топлофикациите, каза Ковачева, която не смята, че хората по някакъв начин трябва да спонсорират топлофикациите.

Във връзка с наводненията в Северозападна България, Ковачева посочи, че хората в бедстващите райони имат нужда от помощ. Това, което не е обнадеждаващо, е, че проблемите от наводненията в Карловско все още не са решени. Държавата трябва да бъде на място, за да даде помощ на хората, за да живеят нормално и да се възстановяват, настоя Ковачева.

Трябва да се помогне спешно на бедстващите хора заради наводненията в Северозападна България, подчерта националният обществени защитник.

За тегленето на бързи кредити, Ковачева изтъкна, че е много тъжно, когато хората се обръщат към бързите кредити, за да си платят тока, парното и водата. Все още няма Закон за личния фалит, като първата крачка бе направена с внасянето на такъв закон. Тя се надява, че в най-скоро време Законът за личния фалит ще стане факт, но нищо не се казвало за колекторските фирми.

Омбудсманът вижда абсурд в поскъпването на парното от 1 юли при по-ниска цена на газа

Омбудсманът вижда абсурд в поскъпването на парното от 1 юли при по-ниска цена на газа

Диана Ковачева иска КЕВР да преразгледа и предвидените цени на тока