Ако президентът наложи вето на бюджета, което ще бъде безпрецедентно, защото Конституцията не предвижда изобщо президентът да има право на мнение за бюджета на държавата, освен ако не противоречи на Конституцията по някаква линия, най-вероятно възможно най-бързо ще се свика извънредно заседание, за да го преодолеем. Това заяви пред Нова телевизия депутатът и член на парламентарната бюджетна комисия Георги Ганев.

Той обаче предупреди, че това вето ще затрудни живота предимно на общините, тъй като никоя община не може да приеме своя бюджет преди държавния.

Вето се преодолява, няма да е за пръв път, изтъкна Ганев.

Даниел Лорер: Президентът се държи като политически лидер с правителство в сянка

Даниел Лорер: Президентът се държи като политически лидер с правителство в сянка

Държавният глава обаче нямал нито кабинет на слънце, нито на сянка

По негови думи на вчерашната дискусия в комисията, на която бюджетът на държавата за 2024 г. беше приет на първо четене, е имало сблъсък на визии.

„Едната страна – Министерството на финансите, представи визия, според която така предложеният бюджет по-скоро ще подпомогне българите да станат по-производителни и оттам да получават по-големи доходи. От друга страна е визията, която най-убедително представи Красимир Вълчев, че има опасност това да е илюзорно богатство – тип гръцкото преди тяхната бюджетна криза от преди 12 години“, поясни депутатът. Според него това е легитимен сблъсък.

Той допълни, че казаното от управителя на БНБ и от Фискалния резерв също не трябва да се забравя.

Ганев обаче не е съгласен с мнението на депутата от ИТН Тошко Йорданов, че при 3% дефицит нещо ще се случи финансово и ще се изпадне в криза тип 1996-97. Той подчерта, че 3% не е 13-15-18% дефицит.

Бюджет 2024 - ако се заколи кокошката днес, утре за обяд няма да има

Бюджет 2024 – ако се заколи кокошката днес, утре за обяд няма да има

Никола Стоянов вижда мини и кухи политики в бюджета