3.3 млн. лв. е събрал Българският червен кръст в рамките на месец за украински граждани. Това отчете председателят на БЧК Христо Григоров на пресконференция днес. Даренията са направени както от фирми, така и от обикновени граждани. Средствата ще се разходват прозрачно чрез отчет, за което е сформиран Обществен съвет. Отчетите ще се публикуват на сайта на БЧК, каза Григоров в отговор на въпрос на news.bg. Ева Жечева от институцията на омбудсмана също обеща прозрачно разходване на парите.

Немалка част от сумата е събрана от пенсионери, които са дарявали по 5-10 лв., а фирми са дарявали по 200 000-300 000 лв. За 10 дни е събрана хуманитарна помощ в 15 тира. Помощта за Украйна на този етап е 12 000 хранителни пакета, 11 00 хигиенни материали. Няколко от камионите вече са стигнали до Украйна, като не е имало проблеми по границата.

Председателят на БЧК уточни, че си сътрудничи единствено и само с Украинския червен кръст, където пристига българската помощ. Страната ни няма право да ходи по места в Украйна да дарява, макар на телефоните на организацията всекидневно да се получават хиляди обаждания.

БЧК има телефон както за психологическа, така и за медицинска помощ, има офис на Централна гара, където подпомага пристигащи украински граждани. Отворени са офиси и в други големи градове в страната. Григоров каза, че хиляди българи са дарили левче чрез телефонен SMS, а в централата се отзовават на помощ десетки доброволци. Доброволците в БЧК са около 2500, говорят руски език. МОН помогнал също с подкрепа – събрана помощ от всички училища в страната.

На събитието присъства и отец Константин Тренев от Българска митрополия. Той коментира, че Митрополията работи съвместно с БЧК. По думите му в няколко манастира в страната има настанени украински граждани – Гигински, Кремиковски. Те се подпомагат с храни и дрехи. Отецът поясни, че през българските храмове постоянно преминават украински граждани, за да се помолят за края на войната.

Снимка 569479

Източник: БГНЕС

Как се дава помощта

В основния офис на БЧК – бул. „Джеймс Баучер“ 56 има приемна. От там цял ден преминават украински граждани. Даренията са разпределени в два склада – в единия са подредени дрехи, обувки, спални комплекти, матраци, почистващи и хигиенни материали, книги, а в другия – хранителни продукти.

При пристигането на бежанец, той се регистрира срещу лични документи и получава хуманитарна подкрепа. Няма ограничение – от каквото има нужда и каквото може да носи. Доброволците говорят руски език и подпомагат разпределението на даренията.