imagesшж5шж5ш

90 ГОДИНИ АРХИТЕКТ НА ЗНАНИЕ И МОРАЛ – ФОРМУЛАТА НА АРХ. ХРИСТО ГЕНЧЕВ

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

 

Звезди, луна, комети, гени – на каквото и да се дължи, виното, направено от грозде, събрано през определена година от определен район, е най-хубаво за пиене. В енологията тези вина се наричат vintage wines (най-добра реколта на вина). Такова съчетание на Хронос и Гея се отнася и за поети, артисти, художници, учени, архитекти – те са  vintage talents.

Такава е реколтата на таланти, родени през 1934 година в България: Райна Кабаиванска, Олга Шевкенова, Димитрина Гюрова-Савова, Христо Фотев, Любомир Йорданов, Хиндо Касимов … И, разбира  се, проф. архитект Христо Генчев – роден на 28 април преди 90 години в Габрово, почетен гражданин на София, баща на близнаците Христо – архитект, и Марин – неврохирург, от които има 11 внука. Така, Христо Генчев-старши и съпругата му арх. Елена Петрова-Генчева са най-богатото българско семейство.

       Арх. Христо Генчев е автор на 9 книги и на сборник, озаглавен „Стотина статии и тем подобни“.

От римския поет Вергилий знам, че „Земята е божие дело, градът – на човека“. По-късно от разговори с бургаските архитекти и приятели проф. Тодор Кръстев и Неделчо Карабелов и от книги на проф. Христо Генчев научих, че за етруските, траките и римляните „градът, макар и малък, е олтар на Всемира“.  И, че софиянците „все още живеем в римската Улпия Сердика, в града на траките и в Средец на средновековните българи. И когато вървим по „Московска“, не просто тръгваме от Света София към Света Неделя, а поемаме по Виа Сакра, Свещената улица – от Свещения хълм на вярата към Форума на Властта. А там, под Света Неделя, е заровен дворецът на император Константин.

Какво е да живееш едновременно в Древния Рим и в 21-ви век? Тук е големият ни шанс за София, смесила по чудотворен начин градоустройство, история, геополитика и национална психология. Дори нашите добродетели са римски“. – пише арх. Генчев в своята книга за София.

– Каква е формулата да останете съзидателен човек в тежко време? – журналистката запита арх. Генчев.

– Човек трябва да бъде сдържан, да тушира своите желания, да се пребори с алчността и несправедливостта – отровите, които съсипват и разяждат обществото.

         От „формулата на арх. Генчев“ виждам профила на една духовно богата лич­ност, чувам трогателната акустиката на душа, пулси­раща материя на знанието и морала.* Терапия за невежеството и моралома – злокачествените тумори на знанието и морала . Всичко това е чуждо на съвременната геополитика (още една тема, анализирана често от арх. Генчев), където цели народи вървят по моркова-и-тоягата на Великите сили по тяхното „право на силата“ (Might Is Right) най-аморалната политическа и социална доктрина.

__________________________________________

* Лично мнения за топ-12 ерудирани българи – живи и живеещи в България, наредени азбучно:

Александър Стойчев – философ, университетски преподавател

Борис Христов – поет, сценарист

Георги Милков – журналист, международен репортер

Иван Стамболов-Сула – писател, публицист

Мартин Вечев – топексперт по ИИ, основател на INSAIT

Неда Антонова – писателка

Николай Михайлов – психиатър, богослов

Стефан Командарев – лекар, кинорежисьор

Стефан Цанев – писател, поет, драматург

Тодор Кръстев – архитект, университетски преподавател

Тома Томов – журналист, сценарист

Христо Генчев-старши – архитект, писател, публицист

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *