IMG_3972-11-300x218

Честит рожден ден на Кмета на несебърските кметове Васил Киров!

 От „осанна!“ през „разпни го!“и „да живей!“

Един от най-личните граждани на Несебър Васил Киров ,носещ всички достойнства на хилядолетния ни град и дългогодишен кмет на общината, днес-9 октомври има рожден ден!

 

Ще споделя за пореден път неща,които   съм чувал от него:

„Редно  да си спомняме по-често и за много други хора-политици,специалисти и общественици,които са помогнали Несебър да бъде това,което е днес,каза той.Важна е годината -1983 за включването на Стария Несебър в списъка на Световното културно наследство ,но има и редица други бележити дати и годишнини,които трябва да се помнят и отбелязват.Общината,институциите,училищата, трябва да пазят своята история ,а Несебърския музей не трябва да се занимава само с древността,а и с по-новата история на града и общината“,отбеляза Васил Киров.

Трудни са били годините,когато е започнала реставрацията на несебърските старини,но не по-лесно е бил построен стадиона, ТК „Слънчев бряг“,а той сам е рисувал заглавката на бюлетина,предшественик на сегашния несебърски вестник „Слънчев браг“.Не паламуда,а постоянния натиск на местното управление ,тогава е помагало за строителството на училища,детски градини,пътища и канализация ,казва Васил Киров.

Днес рожденика  ще получи много поздрави и пожелания,защото ги е заслужил с достойния си и скромен живот в името на гражданите и бъдещето на Несебър.Като човек,който е работил с него,общувал и имал честа не рядко да коментираме различни местни,национални,политически и обществени проблеми,и аз го прегръщам с пожеланието да се срещаме още много години !

Васил Киров е едно богатство за Несебър.Позволих  си да го произведа преди време като Кмет на несебърските кметове,въпреки ,че той не идеализира тази своя длъжност,защото е имал и редица други.

Честит рожден ден  и наздраве,скъпи приятелю !

Красимир Косев

 Васил Киров е сред най-личните приятели и сътрудници на сайта „Несебър нюз“.Десетки изключителни негови материали са публикувани в 13-те години на сайта.Днес обявяваме и факта,че той спечели и конкурса на сайта ни за името на КК „Слънчев бряг“ с публикацията по-долу:

Предшественикът на Слънчев Бряг

ZAMORETO.BG

Предоставил: Васил Киров

Малко хора помнят, а може би още по малко знаят, че преди да се появи днешния курортен комплекс Слънчев бряг, в продължение на десет години е функционирала младежката лагер-школа „ Лиляна Димитрова”. Това райско место някога местните хора са наричали „Царската градина”.

Лагерът е бил разположен в района около сегашния хотел „Кубан“. Или по-точно на местото на бившия хотел Чинар, бившото Казино и хотел Глобус. Първи решават да оползотворят пространството от „Централния комитет на Съюза на народната младеж“, през лятото на 1949 година. Строител на лагер-школата е „Стройрайон Бургас“ с ръководител инж. Петков. Предполага се, че той е дал името на днешния Слънчев бряг.

sl-brqg-3-2

Първоначалния вид на лагера е бил палатков /спалните помещения са били палатки/, а столовата е била на открито, под дърветата. Изградена от дървени маси и сковани пейки. Кухнята и склада за продукти са били обособени в дървени постройки. Първоначално част от кухнята и миенето на съдовете са били също на открито, като за целта е използвана подпочвена вода. Водата за готвене и пиене е набавяна и пренасяна в цистерна с помощта на конски впряг от близкия град – Несебър. Тока се е генерирал чрез агрегат.

sl-brqg-3-1Следващите години, за спални помещения са построени дървени постройки, както и масивна кухня и столова. Водата е добивана от местността „Кюнчето”, която се намира в близост до прочутия ресторант-атракцион „Ханска шатра“. За нуждите е изграден масивен трансформатор, а токът от помпената станция обслужва отводняването на блатото.

От създаването му, до края на 1958 година управител-домакин е Андрей Аргиров Василев. Целият персонал обслужващ гостите е от жители на град Несебър, като Васил Аргиров, Иван Балкански, Неда Калчева, Цвета Терзиева и други, спасителите също са от Несебър. За превеждане в приличен вид и облагородяване на района са помагали и ученици от града.

sl-brqg-3През летния сезон за всяка смяна се провеждат учебни, спортно развлекателни и богати културни прояви.

След 1958 година, със започването на строителството на Слънчев Бряг, лагера се премества в с.Равда. Където по късно се изгражда цяло лагерно градче на различни окръзи и предприятия.

Материала е изготвен въз основа на писмените бележки на Стойка Василева, жител на град Несебър

Надявам се, и други хора да споделят спомени или да добавят интересни факти за лагера предшественик на Слънчев Бряг.

 

Васил Киров

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *