Още по темата

  • Държавата се отказа от сделката с ЧЕЗ – какво следва
    Преди 7 дни

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ иска поскъпване на тока с 51%. Нинова попита: „Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?“.

Лидерът на социалистите публикува в социалната мрежа Фейсбук отговора на председателя на КЕВР Иван Иванов на нейно писмо с питане – какво увеличение на цената на тока за бита е поискано от „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“ от 01.07.2018 г.

Петкова за ЧЕЗ: Държавата може да контролира ЕРП-тата

Над 5% увеличение на тока искат две дружества

„Ето я истината: ЧЕЗ искат увеличение с 51% на нощната тарифа, с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос, с 5% на дневната тарифа“,

коментира председателят на БСП. Тя изтъква като сравнение: ЕВН са поискали увеличение на нощната с 5.4%, на дневната с 6,9%. „Енерго про“ са поискали средно увеличение с 5.5%. Едните с 5%, ЧЕЗ – с 51%. „Ще плати ли народът и тази далавера на управляващите?“ – задава реторичен въпрос Корнелия Нинова.

 

По-късно днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия, а българският регулатор.

„Електроразпределителните предприятия и всяко едно енергийно предприятие е в правото си да предяви определени искания за цена, но тази цена в крайна сметка се определя единствено и само от КЕВР, така че хората трябва да бъдат напълно спокойни“, категорична беше Петкова.

„Най-важното, което всички трябва да знаем и което никога не трябва да забравяме е, че не бива да се заиграва със страховете на хората

и не бива да се акцентира върху това, че видите ли сега с промяната на собствеността (на ЧЕЗ Българя – бел. ред.) ще се промени и цената на електрическата енергия”, каза министърът на енергетиката.

„Аз разчитам изцяло на експертността и професионализма на нашия регулатор. Мисля, че се убедихме, че регулаторът работи изключително добре, там работят много добри професионалисти, председателят на регулатора работи изключително професионално. Аз вярвам в българския регулатор, така че нека да го оставим спокойно да си свърши работата и професионално”, заяви Петкова.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък отсече:

„Какво значение има това, че БСП заявява какви са предложенията?

Значение има какво решение ще вземем ние”.