Винаги българите са били основен дял сред туристите в страната ни. Въпреки че няма сняг по пистите служебният министър Илин Димитров покани туристите в Банско на „чист въздух, прекрасна кухня и атракциони“.

И тази година българските курорти ще разчитат предимно на вътрешния пазар, но Димитров отчита успех на агресивната реклама на сектора, проведена от служебния кабинет – отбелязват се ръст на резервациите от традиционните пазари – Румъния, Великобритания, Гърция, съответно с 20, 12 и 5 процента. За съжаление губил руския пазар, по обясними причини, заяви Илин Димитров в студиото на Нова телевизия.

Относно поскъпването на услугите в ски курортите, Илин Димитров каза, че в българските зимни курорти то е много по-малко, отколкото в нашите конкурентни дестинации. Съотношението цена качество е много добро, посочи министърът.

Откриха ски сезона в Банско с малко сняг и високи цени

Откриха ски сезона в Банско с малко сняг и високи цени

Очаква се обаче сезонът да е рекорден

Той даде пример с целогодишната заетост във Велинград: Цените са високи и след като държат високи цени, значи, че имат клиенти.

По думити на министъра това се дължи на добрата услуга и защити бизнеса: Когато човек продава на висока цена, той може да реновира, да реинвестира, да дава добри заплати да поддържа едно високо качество. България предлага от две до пет звезди, имаме за всеки по нещо, посочи още министърът на туризма.

По думите му ковид пандемията е променила изцяло настройката на работещите в сектора. Има сериозен отлив както сред бармани, сервитьори, готвачи, така и сред пилоти и стюардеси. Но пък похвали решението на Народното събрание да задържи за цялата 2023 г. ДДС ставката за сектора на 9 процента.

Нулева ставка за хляба и 9% ДДС за ресторанти и туризъм през цялата 2023 г.

Нулева ставка за хляба и 9% ДДС за ресторанти и туризъм през цялата 2023 г.

Временната мярка от 9% ДДС за книги, преса и бебешки храни и пелени става постоянна