Vigenin_photo(1)

Кристиан Вигенин: Споразумението за предоставяне на военна помощ на Украйна е противоконституционно

 

Да се разсекретят списъците с оръжия и Народното събрание да не се отказва от своите правомощия, призова депутатът от БСП

 

„Споразумението за предоставяне на оръжия и боеприпаси на Украйна е противоконституционно.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна.

„Така, както е формулирана алинея трета на член първи, оттук-нататък Министерски съвет на секретно заседание може да променя, допълва и предоставя ново въоръжение, без това да минава през Народното събрание“, посочи той и обясни, че според Конституцията военно-политически договори или такива с финансови ангажименти трябва да бъдат ратифицирани от българския парламент.

По неговите думи Народното събрание на практика абдикира от своите конституционни правомощия. „Няма никакви обективни причини списъците с въоръжение и боеприпаси, които сме напът като държава да предоставим на Украйна, да бъдат засекретени“, каза още Вигенин.

„Точно 10% от депутатите в Народното събрание са си направили труда да разберат сега като гласуват „за“, какви въоръжения пращаме на Украйна. Не ви ли е неудобно пред българските граждани по този начин да взимаме решения в Народното събрание?“, обърна се той към депутатите.

От парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ попита коя е причината тези списъци да бъдат секретни, при положение че останалите страни, които подпомагат военно Украйна, дават гласност на това, което изпращат.

„Аз ви призовавам, първо, да вземем решение тези приложения да бъдат публикувани, което ще принуди министъра да разсекрети списъците, и второ, да отхвърлим тази ратификация, да върнем това споразумение за предоговаряне, така че да се преодолеят елементите на противоконституционност, да се върнем с един чист текст в зала и да направим така, че Народното събрание да не се отказва само от своите правомощия“, каза в заключение Кристиан Вигенин.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/23624-kristian_vigenin__sporazumenieto_za_predostavyane_na_voenna_pomosht_na_ukrayna_e_protivokonstitutsionno.html

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *