България ще получи 100 милиона данък печалба от рафинерията „Лукойл Нефтохим“ още през тази седмица, независимо от новите условия по дерогацията за страната ни, постановяващи остатъчните продукти от нефтопреработката да могат да се продвават единствено в Украйна.

Това съобщи финансовият минситър Росица Велкова, която представи проучване за нагласите на гражданите и бизнеса по отношение на предстоящото приемане на еврото.

Няма промяна в позицията на „Лукойл„, очакваме през тази седмица да бъдат преведени като авансов данък свръхпечалба до 100 милиона лева„, потвърди тя.

Основният казус с получената от страната ни дерогация, поставен както от „Лукойл“, така и от служебното правителство, е къде да бъде пласирана остатъчната продукция от преработения нефт, след като бензинът и дизелът се пласират на родния и европейския пазар. Въпросните продукти като мазут, газьол и др. са забранени за използване в ЕС поради екологични ограничения, а от „Лукойл“ са категорични – при забрана за износ на въпросните продукти складовите капацитети бързо ще се запълнят и рафинерията ще спре да работи.

„Лукойл“ ще ограничи дейността си, но не се е отказал от България

„Лукойл“ ще ограничи дейността си, но не се е отказал от България

Плановете за прехвърляне на икономическите дейности в България от 1 януари 2023 г. ще бъдат изпълнени

Припомняме, с деветия пакет санкции, които ЕС наложи на Русия, влиза като условие българската рафинерия на „Лукойл“ да запази възможността да продава петролни продукти, произведени в България за Украйна, докато продажбите за ЕС и трети страни ще бъдат забранени. Именно износът бе поставен преди месец като условие рафинерията да продължи да работи.

Българското правителство вече даде три месеца отстрочка – до 5 март 2023 г., в забраната за износ на петролни продукти за „Лукойл“, която произтича от санкциите. Властите убеждаваха повече от месец, че всъщност с дерогацията „Лукойл“ има право да изнася петролни продукти, въпреки че нееднократно бяха опровергавани от представители на Европейската комисия.

ЕК: Дерогацията е поискана за полза на българите

Обновена

ЕК: Дерогацията е поискана за полза на българите

Мартин Димитров: Цялата държава хукнала да защитава интересите на руска компания