Ние се нуждаем от твърди гаранции, че договорът за приятелство и добросъседство ще остане в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев по време на съвместна конференция с президента Георге Иванов, който е на официално посещение у нас по покана на българския си колега.

Президентът Радев изтъкна, че ако се сравнят двата договора – този между Гърция и Македония и този между България и Македония – ще се види, че този с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска прекратяване.

Това поставя България в ситуация да търси допълнителни гаранции„, заяви президентът Радев.

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името - Република Северна Македония

Обновена

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името – Република Северна Македония

Според различни гръцки и македонски медии договореното име е Република Северна Македония

„Цялата ситуация около тези два договора ни поставя в положението да искаме допълнителни гаранции, категорично да се изключи всякаква намеса и подкрепа на Република Македония за организации на наша територия, които имат политика, насочена срещу нашата Конституция.
Аз очаквам от българското правителство и Министерство на външните работи, като допълнителна гаранция за изпълнение на клаузите от нашия договор – да впише тези договорни ангажименти в глава 35 от бъдещата договорна рамка на преговорите на Република Македония за членство в ЕС. Това означава ясни процедури на мониторинг и съблюдение на изпълнение на условията“, заяви Радев.

Борисов отказа среща с македонския президент

Борисов отказа среща с македонския президент

Забранил е на Захариева да го приема

Президентът Радев заяви, че залогът в момента е много голям – той е за целите Балкани и за цяла Европа и призова македонския си колега Иванов да възстанови така важния диалог между институциите в такъв критичен момент за страната, за да се избегнат всякакви възможности да бъде стопиран процесът за евроатлантическа и европейска интеграция.

Иванов коментира отказа на българския премиер Бойко Борисов да се срещне с него, с думите, че това е негово решение и отговорност.

Той не е само премиер на България, а на страна, която председателства ЕС, а те казват – диалог, конструктивност и сътрудничество, но с този свой жест той заема страна и не реализира това, което е цел на членството в ЕС“.

От своя страна Радев заяви, че се надява нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само по прегръдките, а да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите.

„Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Република Македония, а и с всички останали институции, посочи Радев.

Вигенин недоволен от отказа от позитивно влияние към Македония

Вигенин недоволен от отказа от позитивно влияние към Македония

Обединените патриоти одобряват позицията на премиера

Президентът изтъкна, че официалното посещение на македонския му колега е ясен израз на подкрепата на България за европейската и евроатлантическата перспектива на Република Македония и ясно показва желанието на двете страни да работят заедно.
Той не пропусна да благодари на македонския си колега за участието на представителна рота на Македония за парада на 6-ти май.

Президентът Радев припомни, че от признаването на Република Македония до днес нито едно българско правителство не е формулирало конкретни условия и претенции към името на съседката ни.

Радев подчерта, че след смяната на името на Северна Македония са налице географски реалности и исторически обременености, които ни задължават да бъдем изключително внимателни и да следим и преценяваме не само изхода от преговорите между Македония и Гърция, но най-вече договорните ангажименти в нашите взаимоотношения, които по думите му трябва да придобият необратим характер.

Радев припомни, че България е държавата, която най-силно подкрепя Македония по пътя и към ЕС и НАТО. По думите му основният залог за нашата подкрепа е стриктното спазване на постулатите от декларацията от договора за добросъседство и по-конкретно чл. 11 от договора, в който двете държави се задължават да нямат неприятелски действия, да не използват териториите си за организации със сепаритстки действиия, да неутрализират недобронамерена пропаганда.

Стриктното спазване на този договор – необходимо условие за безпроблемния път на Република Македония към Европа„, категоричен е Радев.

Президентът на Македония отказва да се подпише под сделката с Гърция

Президентът на Македония отказва да се подпише под сделката с Гърция

Иванов обяви позицията си по време на обръщение към нацията

Иванов отчете, че в момента Македония е блокирана и от ЕС и от НАТО. Той припомни, че в годините 18 пъти армията е проверявана и оценявана положително. „Всички страни в региона вървят напред, а ние стоим намясто„, коментира той.

На въпрос за позицията на Иванов, който отказва да приеме договора с Гърция и с решението си може да дестабилизира региона, Иванов заяви:

Аз никого не изгоних от моя кабинет. Аз имах среща и за пръв път ми беше донесен документ, в който въобще не съм включен, нито бях запознат„, коментира Иванов.

Новото име на Македония насочвало за претенции към България

Новото име на Македония насочвало за претенции към България

АБВ не са съгласни две страни да решават проблем, засягащ няколко държави, но без тяхно участие

Защо трябва аз да легализирам този документ„- попита Иванов. Той бе категоричен, че по Конституция президентът е важен при сключване на международни договори, а президентът е бил изключен от целия процес.

Не приемам квалификации, че аз преча за стабилността в региона„, каза още Иванов.

Това коментира, че това е негово лично решение. Иванов окачестви договора с Гърция като вреден, тъй като не затваря , а отваря твърде много въпроси и създава неизвестност и несигурност както за Македония, така и за региона.

Не може реализирането на стратегическите цели на Македония да бъде алиби за вредни договори„, категоричен е Иванов.

Опозицията в Гърция внася вот на недоверие срещу Ципрас за сделката с Македония

Опозицията в Гърция внася вот на недоверие срещу Ципрас за сделката с Македония

Използват всякакви средства за отмяна на споразумението