В момента Република Северна Македония е в състояние на вето – докато не впишат македонските българи в Конституцията си, няма да има преговори за влизане в Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев от Брюксел преди да вземе участие в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Той ще иска ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи. Радев ще повдигне въпроса пред европейските лидери и за проблемите с Република Северна Македония. Българската позиция е адекватната европейска позиция за РСМ, посочи държавният глава. Той ще акцентира за ескалиращата антибългарска омраза, която води до редица престъпления. Налице е разминаване на амбициите на РСМ и поетите ангажименти за успокояване на ситуацията. Отричането на съществуването на правата на македонските българи само удължава проблемите, води до ново и ново насилие, до атмосфера на безнаказаност, изтъкна Радев.

Държавният глава коментира и други външнополитически въпроси и теми. От думите му стана ясно, че България няма да приеме санкции в ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко върху нашата ядрена енергетика. Там, където са застрашени пряко българските интереси, ние сме много внимателни и следим нещата, увери Радев.

Той посочи още, че всички ще се срещнат с президента на Украйна по групи. България вече взе решение да предостави военно оръжие и служебното правителство изпълни задачата, поставена му от 48-ото Народно събрание. Правителството да прояви разум за в бъдеще повече да не се допуска, защото това е кръвопролитна война, призова държавният глава.

Радев добави, че Украйна е във фокуса на всички дебати в ЕС, но е време една година след войната фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и възобновяването на всички дипломатически усилия. България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата, за осигуряването им, така че да се преминат критичните зимни месеци. България ще продължи да подкрепя и украинските бежанци, увери президентът.

Румен Радев обаче настоя ЕС да използва цялата си сила, за да може да се води дебатът за преустановяване на военни действия и дипломатически усилия.

Той увери още, че България полага огромни усилия и за ограничаване на миграцията. Ресурсите обаче са недостатъчни, защото в последните месеци водим активна политическа дейност за солидарност, подкрепа и всички държави на първа линия, стана ясно още от думите на президента. Охраната на външните граници трябва да е ангажимент на всички държави-членки. Все повече европейски лидери се обявяват за по-силна подкрепа за охраната на България и нейните граници. Всички тези въпроси Радев отново ще ги постави на вниманието на европейските лидери.

Австрия ще иска 2 млрд. евро от ЕК за укрепване на външните граници и няма да изостави България за Шенген

Австрия ще иска 2 млрд. евро от ЕК за укрепване на външните граници и няма да изостави България за Шенген

Защита на българската граница означава защита на австрийската граница