Още по темата

  • Игра на нерви в Испания, референдумът е под въпрос
    Преди 1 ден
  • Въпреки всичко референдум в Каталуния ще има
    Преди 2 дни
  • Как Испания сама запали пожар в Каталуния
    21.09.2017

Броят на пострадалите при полицейската акция в Каталуния е най-малко 337 души, съобщиха местните служби за спешна помощ.

По-рано испанските медии съобщиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е използвала гумени куршуми, за да ги разпръсне. Те предадоха и че има ранени граждани.

ВИЖТЕ ОБСТАНОВКАТА В КАТАЛУНИЯ В ДНИТЕ ПРЕДИ РЕФЕРЕНДУМА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Полицията затвори стотици избирателни секции и конфискува урните.

Въпреки намесата им близо три четвърти от избирателните секции, открити за референдума за независимост на Каталуния работят.

Преди часове испанската прокуратура заяви, че ще предприеме действия срещу каталунската полиция (Mossos d’Esquadra).

Предупреждението е за служителите, които не са се подчинили на заповедта да спрат отварянето на избирателните секции за референдума за независимост. Това съобщи в. „Ел Паис“.
Според публикацията, прокуратурата изразява недоволство от регионалните органи и твърди,

че каталунската полиция „предаде доверието на съдиите и прокурорите, които вярваха, че указанията ще бъдат следвани“. 

Възрастна жена е била ранена, когато полицията нахлула в избирателна секция в Херона, където е трябвало да гласува и каталунският премиер Карлес Пучдемон.

„Ясно е, че безотговорното използване на сила от страна на испанското правителство няма да спре каталунците.

Насилието, палки, гумени куршуми, агресия… жестокостта на полицията завинаги опозори кралството“, каза регионалният премиер Карлес Пучдемон.

Заради референдума: арест грози над 700 каталунски кметове

Милион каталунци поискаха независимост

Испанският парламент: Референдум в Каталуния е невъзможен

По-богатите региони в Европа искат да се отцепят

В събота регионалната полиция на Каталуния е получила нареждане от началниците си до 6 ч. сутринта днес да бъдат разчистени от хора определените за изборни секции места, за да не се допусне провеждане на референдума.

 

„Каталунските полицаи получиха заповед да не допуснат провеждането на незаконния референдум

и трябваше да попречат избирателните секции да отворят, но за жалост това не стана“, допълни представителят на испанското правителство в региона Енрик Мильо.

Той остро разкритикува „огромната безотговорност“ на каталунските лидери.

Мильо подчерта, че сепаратистите са променили правилата на играта в последната минута, приемайки гласуване без пликове, без да гарантират конфиденциалността на вота.

Испания е на път да избухне

Как Испания сама запали пожар в Каталуния

Правителство на Каталуния призова международната общност да отдели специално внимание на ситуацията в региона, на фона на референдума за независимост от Мадрид. Това съобщи на пресконференция в Барселона говорителят на местното правителство Жорди Турул.

 

Той подчерта, че проблемът е достигнал до европейско ниво.

„Това не е вътрешен испански проблем, това е проблем на ЕС“, каза говорителят.

Същевременно властите поискаха и незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии.

„Можем само да поискаме оставката му, защото той е пряко отговорен за държавната репресия срещу Каталуния“, каза Турул.

Десетки каталунци посрещнаха деня барикадирани в училищата. В едно от училищата пренощуваха 200 испанци. Целта им бе да могат да влязат и да гласуват на референдума. Припомняме, че само ден преди референдума полицията запечата 1 300 избирателни секции. 163 от секциите бяха „мирно окупирани“ от граждани.

Според най-новото допитване, независимост искат 41% от жителите на автономната област, а 49 на сто са против. За провеждането на референдума обаче се обявяват 80% от гражданите, макар някои да смятат, че то трябва да е съгласувано с централната власт в Мадрид.