Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че изявления на западните дипломати за ситуацията с Алексей Навални е вероятно да са подготвени предварително, съобщава ТАСС.

Веднага всички се затичаха към микрофоните и сякаш бяха репетирали предварително, сякаш тази информационна кампания е готвена предварително и оставаше само да се натисне бутон, така че тези изявления да летят по света, които да бъдат препечатани и възпроизведени“, обясни тя и добави, че изявленията са като копие-пейст.

Възможно е цялата история да е само за това, че някъде вече да са написани някакви мерки, с които да ни плашат. Вероятно това трябва да бъде оправдано по някакъв начин и да започнат да прилагат каквото са сътворили„, добави Захарова.

Германия все още не е предоставила на руския посланик в Берлин никаква информация по този въпрос, а изявленията на правителството на ФРГ са поредната информационна кампания, насочена срещу Русия, коментира Захарова в ефира.

Вместо задълбочено разследване, съвместна работа, чиято цел трябва да бъде да се разбере истинатанашите партньори предпочитат поредните си публични изявления, без да представят каквато и да е. Всичко това се превръща в друга информационна кампания срещу Русия“.

Използването на новичок показва, че "само Русия" може да е отровила Навални

Използването на новичок показва, че „само Русия“ може да е отровила Навални

Това обяви приближен на Навални

Руското посолство в Германия призовава партньорите да избягват политизирането на инцидента с Алексей Навални и да разчитат на факти. Това се посочва в изявление, разпространено от дипломатическата мисия.

Очакваме германската страна да отговори възможно най-бързо на искането, изпратено от Генералната прокуратура на Руската федерация до Федералното министерство на правосъдието на Федерална република Германия на 27 август 2020 г. за правна помощ в рамките на проверката за хоспитализация на А. Навални, извършена от руските правоприлагащи органи“.

„Призоваваме нашите партньори да избягват политизирането на този инцидент, да разчитат на единствено на достоверни факти, чието предоставяне, надяваме се, ще се осъществи възможно най-скоро. Очакваме пълно сътрудничество и обмен на информация, използвайки съществуващите двустранни правни механизми „, заяви посолството.

Както разбрахме, основните адресати на изявленията бяха ЕС, НАТО, по някаква причина беше спомената ОЗХО (Организация за забрана на химическите оръжия), вместо ФРГ да направи това, което трябваше да се направи в първия момент, а именно да се отговори на искането на Генералната прокуратура на Руската федерация“, коментира Захарова.

Меркел нарече отравянето на Навални опит да бъде накаран да замълчи

Меркел нарече отравянето на Навални опит да бъде накаран да замълчи

Навални е жертва на престъпление в Русия

Русия е готова за всестранно взаимодействие с Германия, за да изясни всички обстоятелства около Алексей Навални, но Берлин не даде отговори на изпратените по-рано официални запитвания, коментира прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Като цяло потвърждаваме, че сме готови и се интересуваме от пълно взаимодействие и обмен на данни по тази тема с ФРГ“, каза Песков.

В същото време, отговаряйки на въпроса как Кремъл ще реагира на изявлението на Берлин по отношение на предполагаемото отравяне на Навални с вещество от типа Новичок, Песков отбеляза, че в момента Кремъл не може да отговори компетентно.

И Песков припомня, че руската генерална прокуратура е изпратила официално искане до германската страна с надеждата за официален отговор. Той добави, че руските лекари също са предложили официален обмен на данни и все още не са получили отговор от германските си колеги.

Той подчерта, че преди Навални да бъде пуснат да отлети за Берлин, в съответствие с всички международни стандарти, в Русия е извършен цял комплекс от анализи, „не са открити токсични вещества„.

Брюксел осъжда "отвратителното и мерзко" отравяне на Навални

Брюксел осъжда „отвратителното и мерзко“ отравяне на Навални

„Извършителите трябва да бъдат изправени пред правосъдието“