„Разговорът на президента на САЩ Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин започна в 15:35 ч. (20:35 ч. по Гринуич)“, съобщи служител на Белия дом, цитиран от АП.

Двамата държаавни глави са говорели около 50 минути.

АП отбелязва, че сред темите е била кризата в Украйна и опитите за намиране на дипломатически пътища за нейното разрешаване.

Путин не е силен. Джо Байдън е слаб

Путин не е силен. Джо Байдън е слаб

Ако на срещата между Джо Байдън и Владимир Путин в средата на годината Москва искаше да разговаря за Украйна, то днес темата, която руската страна поставя на масата, е цяла Източна Европа

Байдън в разговор с Путин даде да се разбере, че САЩ и техните съюзници ще дадат решителен отговор, ако „Русия нахлуе в Украйна“посочиха от Белия дом.

Президентът на САЩ призовал Руската федерация да деескалира ситуацията около Украйна. Той не пропусал да отбележи, че сериозен напредък в преговорите е възможен само в условия на деескалация.

Байдън в разговора си с Путин изразил подкрепа за дипломатическите контакти с Русия в рамките на диалог за стратегическа стабилност в рамките на НАТО и ОССЕ.

Руският президент Владимир Путин предупредил американския президент Джо Байдън по време на телефонния им разговор, че при нови санкции на Запада срещу Москва може да се стигне до разрив на отношенията между Русия и САЩ, предаде ТАСС, като се позова на Кремъл.

Помощникът на Путин Юрий Ушаков заяви в същото време, че руската страна е доволна от проведения телефонен разговор, който е бил фокусиран върху искането на Москва за даване на гаранции от Запада в сферата на сигурността.

Байдън заяви, че „в случай на продължаване на ескалацията по протежение на украинската граница, западните страни ще предприемат мащабни санкции“ срещу Русия, изтъкна Ушаков.

Ще накара ли Путин Запада да "клекне"

Ще накара ли Путин Запада да „клекне“

Как историята се повтаря

„Нашият президент обаче веднага реагира на това и каза, че ако Западът в крайна сметка реши под една или друга форма да въведе въпросните безпрецедентни санкции, то всичко това може да доведе до пълен разрив на отношенията между страните ни. И че ще бъде нанесен изключително сериозен удар по отношенията на Русия със Запада като цяло“, отбелязва високопоставеният руски представител.

Кремъл също потвърди, че телефонният разговор между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин е продължил 50 минути, предаде ТАСС.

Да. Започнаха навреме„, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Телефонният разговор между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин приключи, продължи 50 минути, потвърдиха и от Белия дом.

Оттам уточниха, че Байдън е звънал на Путин от дома си в Уилмингтън, Делауеър, където прекарва уикенда.

Това е вторият разговор между двамата президенти за последния месец. На 7 декември Путин и Байдън проведоха разговори под формата на телеконференция, които продължиха два часа. Преобладаваща тема беше ситуацията около Украйна, а лидерите обсъдиха и двустранните отношения, киберсигурността и иранската ядрена сделка.

Байдън: Си Дзинпин и Путин не вярват в демокрацията

Байдън: Си Дзинпин и Путин не вярват в демокрацията

Той критикува и предшественика си Доналд Тръмп, че застрашава демокрацията в САЩ

Инициативата за новия разговор дойде от Путин. Както Песков каза по-рано пред журналисти, целта на съобщението е да продължи обсъждането на въпросите, които бяха в дневния ред на предишния разговор между лидерите, както и предстоящите разговори през януари 2022 г.

Представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Емили Хорн от своя страна каза, че Байдън очаква да обсъди редица теми с Путин, включително предстоящите дипломатически контакти с Руската федерация.

На 10 януари в Женева са планирани преговори между Руската федерация и САЩ за гаранции за сигурност. Освен това на 12 януари ще се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари ще се проведат разговори между представители на Руската федерация и ОССЕ.

Русия лансира идея за бързи преговори за сигурност, нов разговор между Байдън и Путин

Русия лансира идея за бързи преговори за сигурност, нов разговор между Байдън и Путин

Разговорът можело да се проведе преди Нова година

На 17 декември руското министерство на външните работи публикува проект на споразумение със САЩ за гаранции за сигурност и споразумение за мерки за сигурност на Руската федерация и страните членки на НАТО. Те бяха предадени на помощник държавния секретар на САЩ Карън Донфрид на 15 декември.