Председателят на каталунския парламент отложи заседание за избиране на лидер на богатия испански регион, но обяви, че сваленият президент Карлес Пучдемон остава единственият легитимен кандидат за формиране на правителство, пише „Гардиън“.

Пучдемон иска от съда разрешение да се върне в Каталуния

Пучдемон иска от съда разрешение да се върне в Каталуния

За да бъде избран за лидер от парламента

Испанското правителство предупреди, че няма да позволи на Пучдемон да поеме управлението на Каталуния, след като избяга в Белгия.

Но Роже Торен заяви, че избирането на нов президент трябва да бъде сторено само от регионалния парламент, след като партиите за независимост на Каталуния спечелиха мнозинство на изборите през декември 2017 г.

По думите му нито испанското правителство, нито Конституционният съд могат да решат кой да е президент, тъй като решението трябва да бъде взето от демократично избрания парламент.

Мадрид с първи опит да блокира кандидатурата на Пучдемон за лидер на Каталуния

Мадрид с първи опит да блокира кандидатурата на Пучдемон за лидер на Каталуния

Това заяви вицепремиерът на Испания Сорая де Сантамария

Преди няколко дни Конституционният съд на Испания отсъди, че Пучдемон не може да участва в дебата за избиране на лидер чрез видеовръзка или един от депутатите да прочете речта му пред законодателния орган.

Съдът добави, че сесията на парламента ще бъде отменена, освен ако Пучдемон не присъства на заседанието с разрешението на властите.

Не предлагам друг кандидат освен Пучдемон, обяви Торен и добави, че лично ще гарантира имунитет на бившия лидер и на другите депутати.

Ще направя всичко необходимо за защита на демокрацията, защото не може да бъде отменена, добави той.

Малко по-рано премиерът на Испания Мариано Рахой предупреди, че всеки опит за избиране на Пучдемон без неговото присъствие ще бъде в ясно нарушение на решението на съда. Той призова каталунските депутати да спазят закона и да изберат друг кандидат.