На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов. Това съобщиха във вторник от Централната клинична болница (ЦКБ), цитирани от ТАСС.

„Михаил Сергеевич Горбачов почина тази вечер след тежко и продължително боледуване„, гласи лаконичното съобщение.

През последните години той влиза няколко пъти в болница за операции и лечение. 

Горбачов вярва, че СССР е можел да бъде спасен със създаване на Съюз на суверенните държави

Горбачов вярва, че СССР е можел да бъде спасен със създаване на Съюз на суверенните държави

А руските комунисти през 1991 г. били готови на всичко, за да го свалят от власт

Горбачов ръководи Съветския съюз от 1985 до 1991 г. като генерален секретар на Централния комитет на КПСС и след това като президент на СССР.

През 1985 г. той обяви перестройката – набор от политически и икономически реформи, насочени към демократизиране на съветското общество.

Горбачов прекратява дейността си като президент след подписването на Беловежките споразумения през декември 1991 г.

Горбачов е носител на Нобелова награда за мир и основател на Международната фондация за социално-икономически и политически научни изследвания (Фондация Горбачов), Международния зелен кръст, основател на Форума за нова политика.

Той е и един от инициаторите за създаването на Форума на лауреатите на Нобелова награда за мир.

Припомняме, че през декември миналата година, Горбачов обяви, че съветските власти първоначално са подценили мащаба на проблемите на междуетническите отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото обновяване.

Страната можеше да бъде спасена дори след преврата през август 1991 г. с помощта на създаването на Съюза на суверенните държави, коментира той пред ТАСС в събота. „Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите отношения, отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до заключението, че съюзът трябва да бъде подновен“.

Според него целта на властите на СССР е била „да се създаде истинска федерация с реален суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от правомощията“.

Горбачов на 90 г.: Ругаят ме за гласността, но без нея нищо в Русия не би се променило

Горбачов на 90 г.: Ругаят ме за гласността, но без нея нищо в Русия не би се променило

Той смята перестройката за главното дело на живота си

През 2020 година, по случай 90-годишнината си, той отбеляза, че смята престройката за главното дело на живота си.

Политиката на Горбачов довежда до края на Студената война и разпадане на Съветския съюз.

В поздравителна телеграма за 90-годишнината му, президентът Владимир Путин нарече Горбачов необикновен“ политик, който помогна за промяна на световната история.

„По право вие принадлежите към плеядата от ярки и необикновени хора, изключителни държавници на нашето време, които са оказали голямо влияние върху хода на националната и световна история“, написа Путин в поздравлението на Кремъл.

Той хвали Горбачов за „енергията и творческия потенциал„, като отбелязва, че бившият съветски лидер е ангажиран с хуманитарни и други проекти.

Путин и Горбачов имаха сложни отношения. През годините Горбачов критикуваше бившия агент на КГБ, но и го хвалеше за стабилното развитие на Русия.

В миналото Путин заяви, че разпадането на СССР е „най-голямата геополитическа катастрофа на века“.

Миналата година Горбачов критикува в изявление американската арогантност след Студената война.

След като американците обявиха победа в Студената война, те станаха прекалено самоуверени и решиха да изградят чисто нова империя под прикритието на НАТО, коментира бившият съветски президент Михаил Горбачов.

Говорейки пред РИА Новости, Горбачов обвини Вашингтон, че е станал твърде арогантен след падането на СССР през 1991 г., предполагайки, че Вашингтон се е увлякъл от „триумфалистките настроения на Запад„.

„САЩ станаха твърде арогантни, самоуверени и едроглави“, каза той. „Те обявиха победа в Студената война. Ние дърпахме света заедно извън конфронтация, от ядрена надпревара. Но вместо това т. нар.победители“ решиха да изградят нова империя„.

През януари тази година, шестима литовци, загубили роднини по време на репресиите на Москва срещу стремежа за независимост на прибалтийската държава, заведоха дело срещу бившия съветски ръководител

След кончината му много настоящи и бивши световни лидери изказаха съболезнования на семейството му и отбелязаха ролята му в световната политика.

Руският президент Владимир Путин изрази „най-дълбоките си съболезнования“, каза неговият говорител Дмитрий Песков пред агенция Интерфакс. „Утре той ще изпрати съболезнователна телеграма до семейството и приятелите му.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза: „Михаил Горбачов беше човек със забележителна визия… Като лидер на СССР, той работи с президента Рейгън за намаляване на ядрените арсенали на нашите две страни… След десетилетия на брутални политически репресии, той прегърна демократичните реформи. „Резултатът беше по-безопасен свят и по-голяма свобода за милиони хора.“

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш: „Бях дълбоко натъжен да науча за кончината на Михаил Горбачов, единствен по рода си държавник, който промени хода на историята. Той направи повече от всеки друг човек, за да доведе до мирния край на Студената война. Светът загуби извисяващ се глобален лидер, отдаден привърженик на многостранността и неуморен защитник на мира.“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: „Михаил Горбачов беше уважаван лидер, на който можеше да се вярва. Той изигра решаваща роля за прекратяване на Студената война и свалянето на Желязната завеса. Това отвори пътя за свободна Европа… Това наследство няма да забравим.“

Фондация и Институт „Рейгън: „Фондацията и Институтът „Рейгън“ скърбят за загубата на бившия съветски лидер Михаил Горбачов, човек, който някога е бил политически противник на Роналд Рейгън и който в крайна сметка стана негов приятел. Нашите мисли и молитви са към семейството на Горбачов и народа на Русия. “

Бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър: „Историята ще запомни Михаил Горбачов като гигант, който насочи своята велика нация към демокрация. Той изигра решаващата роля за мирното приключване на Студената война с решението си да не използва сила, за да задържи империята… Ще липсва много на свободния свят .“

Бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс: „Натъжена съм да чуя за кончината на Михаил Горбачов. Той беше човек, който се опита да осигури по-добър живот на своя народ. Животът му беше последователен и без него и неговата смелост не би било възможно да се сложи мирен край на Студената война.“

Британският премиер Борис Джонсън: „Винаги съм се възхищавал на смелостта и почтеността, които той показа при довеждането на Студената война до мирен край… Във времето на агресията на Путин в Украйна неговият неуморен ангажимент за отваряне на съветското общество остава пример за всички нас.“

Бившият канадски премиер Барйън Мълрони: „Той беше добър приятел, колкото и изненадващо да изглежда това… Той беше много приятен човек за общуване и имаше страхотна визия за бъдещето на страната си, което е противоположно на това, което се артикулира сега. Историята ще го запомни като велик трансформиращ лидер.“