Служебният кабинет да не се занимава с правене на бюджет, а да остави това на следващото редовно правителство. Това призова на брифинг в централата на БСП лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Изявата на Нинова е в отговор на брифинга на служебния финансов министър Росица Велкова, която вчера предупреди за опасността от формиране на значителен дефицит, както и за натрупване на дългове в размер на 40% от БВП до 2025 година, ако останат в сила приетите от кабинета „Петков“ фискални политики.

За Любомир Дацов влизането ни в еврозоната е сложно при сегашните политики

За Любомир Дацов влизането ни в еврозоната е сложно при сегашните политики

Асен Василев „си играе“ с неизпълнението на капиталовите разходи

Г-жа Велкова беше заместник-министър на Асен Василев. С нея сме прекарали повече часове в обсъждане на бюджета, отколкото с него. С нея сме изчислили всяка стотинка, часове наред – за преизчисляване на пенсии, за увеличаване на майчинските, детски надбавки, ваучери за храна, за всичко. Тя е разписала този бюджет и ни е уверила, че дефицитът се движи между 3 и 4 процента, както за тази година, така и за следващата„, каза Нинова.

„Това преобръщане и говорене за нас е твърде изненадващо. Какво се е променило? Каква е разликата да бъдеш редовен министър и такъв назначен от президента?“, попита реторично лидерът на „столетницата“.

Манолова: Прехваленият социален бюджет на Нинова излъга пенсионерите три пъти

Манолова: Прехваленият социален бюджет на Нинова излъга пенсионерите три пъти

Той не бил по-голям от този на Борисов и Горанов

Нинова даде и „необорими факти“ за финансовия успех на кабинета „Петков“, част от който бе и БСП – към края на редовното управление „Евростат“ наредил България по ръст на промишленото производство и четвърта по ръста на БВП.

„Тоест оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в ЕС. За първи път откакто сме в Европейския съюз“, не спести суперлативи Корнелия Нинова. Освен това – 1,5 милиарда лева излишък била завещала бившата власт, заедно с пълен резерв и малко теглени дългове.

Нинова попита още – защо НСИ вчера излязъл с данни, че показателят за бизнес климата се е сринал с 4%.

„С 4% за 4 седмици. При условие, че фирмите продължават да получават компенсации? Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 милиарда дефицит„, каза Нинова.

И синдикати, и бизнес против актуализацията на бюджета

Обновена

И синдикати, и бизнес против актуализацията на бюджета

Остри критики след Националния съвет за тристранно сътрудничество

Създаване на паника. Това съзря като причина за реториката на служебния кабинет тя. „Народът е стресиран как ще изкара зимата. И допълнително да създаваш паника с абсолютно неверни твърдения, че ще има свръхдефицит, че ще фалира държавата, е абсолютно безотговорно“, обясни бившият вицепремиер и лидер на Левицата.

Според председателя на БСП се връщал и моделът Борисов-Дянков с „постната пица“, като и се вървяло и към повишаване на данъци.