NL_22.031

Храни срещу пролетна умора

С настъпването на пролетта постепенно идват и познатите признаци на пролетната умора. Симптомите й са известни на всички – разсеяност, отпадналост, липса на мотивация и концентрация, изтощение, постоянно желание за сън…

Правилното хранене, съобразено с новия сезон, е най-добрият начин да избегнем нежеланото състояние на отпадналост. Вижте какви храни да включите в менюто си, за да останете в топ форма и през пролетта.

Овесени ядки

Овесените ядки са известни със славата си на здравословна закуска, но в същото време те са и чудесна храна за справяне с пролетната умора. Благодарение на високото си  съдържание на белтъчини, магнезий и витамин B, те буквално ни събуждат, повишавайки многократно енергията ни. Чувството за умора е елиминирано още от сутринта.

Зеленолистни зеленчуци

Желязото е от особена важност за производството на енергия в организма, а един от най-добрите начини да си го доставяме е да хапваме зеленолистни зеленчуци. Разнообразието от такива зеленчуци през пролетта е изключително богато и можем да разнообразяваме менюто си с айсберг, маруля, спанак, коприва и др. Опитвайте да хапвате зеленчуците сурови под формата на салати, които можете да овкусявате с интересни дресинги.

Храни за настроение

В менюто ви през пролетта трябва да присъстват храни, които повишават настроението, като подпомагат образуването на т. нар. хормон на щастието серотонин;  съдържат витамини от групата В и Е и известните като антидепресанти селен, триптофан и фолиева киселина. Такива храни са:

– Банани, цитруси, киви, боровинки

– Зелени салати, моркови, домати, чушки, зелен лук, броколи, и коприва

– Бобови храни за добър тонус – фасул, леща, грах, соя, нахут

– Пълнозърнести храни

Леки меса, кълнове, ядки и подправки

В менюто ни срещу пролетна умора задължително трябва да присъстват и риба, телешки черен дроб, яйца, пуешко и пилешко месо. Кълновете дават мощен енергиен заряд на организма, суровите ядки ни зареждат с магнезий, а етеричните масла, витамините и минералите в подправки като риган, босилек и естрагон, тонизират организма и му помагат да се справи с неприятните симптоми на пролетната умора.

Разнообразете менюто си и се насладете на пролетта!

Започнете да се храните вкусно и здравословно. Балансираният хранителен режим е лесният път към здравословното хранене. Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *