Shopping-700x393

Здравословно пазаруване

 

Здравословно пазаруване или Перфектният „шопинг лист“

Многобройните изкушения, разположени на видни места в супермаркетите, са голямо предизвикателство за всеки, който се опитва да се храни здравословно или да отслабне.

В такива ситуации е добре да се придържате към  подробен списък със здравословни продукти. Той ще ви помогне да не се отклонявате от правилния път. Ако спазвате режим от Топ Форма, можете лесно  да адаптирате предложения списък към него:

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са незаменим източник на витамини и минерали и трябва да присъстват в ежедневното ни меню. Избирайки плодове и зеленчуци, които са лесни за приготвяне и консумиране, ще успеете да запазите мотивацията си за здравословно хранене.

Добавете към списъка си плодове, които не се нуждаят от обработка и можете да похапвате без никакви усилия – ябълки, банани, грозде, круши и др.. Цитрусовите плодове също са чудесен избор.

Относно зеленчуците, предварително измитите и пакетирани зелени салати, както и замразените зеленчуци, създават значителни удобства. Включете в списъка си зелени зеленчуци като броколи, спанак, зелен боб и зелени салатки. Морковите, картофите, лукът, целината, тиквичките, както и пиперките също трябва да присъстват в седмичното ви меню и съответно в списъка ви за пазар.

Зърнени храни

Въглехидратите трябва да осигуряват над 50% от дневния енергиен прием, а най-добрият източник на въглехидрати са пълнозърнестите култури, както и плодовете и зеленчуците.

Ако държите на здравето и на добрата си линия, е препоръчително да избягвате продукти от бяло брашно и да ги замените с такива от пълнозърнести култури като ечемик, булгур, елда, киноа и пшеница.

В зависимост от конкретния ви хранителен режим, можете да включите в списъка си някои от следните пълнозърнести продукти – хляб, мюсли, багети и паста. Добавете  и  боб, леща,  грах и кафяв ориз.

Протеинови храни (белтъчини)

Белтъчините са градивните елементи в тялото. Чрез тях се изграждат всички структури – клетки, тъкани, мускули. Те са жизнено важни и трябва да са неизменна част от ежедневното ни меню. Пълноценните белтъчини обикновено са налични в животинските продукти – месо, яйца, млечни продукти, но могат да бъдат открити и в протеиновите продукти от соя.

Въпреки че са богати източници на белтъчини, повечето меса съдържат и високи количества наситени мазнини, които трябва да се избягват. Поради тази причина е важно внимателно да подбирате месата, които да включите в списъка си с продукти. Заложете на фини червени меса като флейка, месо от бут, филе и контра филе в зависимост от хранителния ви режим. Препоръчително е в кошницата ви да присъстват пилешко или пуешко месо без кожа, както и яйца и извара.

Млечни продукти

За да бъдат включени в хранителен режим за отслабване, всички млечни продукти, които избирате трябва да са с ниска масленост, но не обезмаслени.  Добавете към списъка си кисело мляко с 2-3% масленост, както и твърди сирена като чедър. Те ще ви предоставят необходимите количества калций, без излишни мазнини. Добре е в хладилника ви винаги да има и кисело мляко, към което можете да добавяте парченца плодове за здравословна закуска.

Екстри

Екстрите към вашия списък могат да са много разнообразни, но е важно да отговарят на условието „качествена храна“, тоест да не ви вредят. Избягвайте обработени храни и такива богати на трансмазнини и сол. Включете ядки, семена, зехтин, чай и минерална вода. Можете да добавите и разнообразни подправки, които няма да добавят сантиметри към талията ви, но ще разнообразят менюто.

Интересувайте се, импровизирайте, опитвайте нови храни и обогтявайте менюто си. Пазарувайте здравословно, като постепенно си изграждате навик да четете внимателно етикетите.

Ако все още нямате индивидуален хранителен режим, можете да го поръчате от тук.

Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *