pear-1182635_640

Как да се храним по време на пости

 

Постенето е полезно както за тялото, така и за духа, но независимо дали го правите от чисто религиозни причини или от желание да пречистите тялото си и да отслабнете, важно е внимателно да подбирате храната си.

Последствията от седем седмично неправилно хранене, могат да бъдат опасни за вашето здраве и линия.

Има няколко основни правила, които да спазвате по време на пости, за да не лишавате тялото си от жизненоважни елементи:

Премахването на блажните храни не е достатъчно

Основна грешка, по време на пости, е да се храните по начина, по който сте свикнали, като просто изключите от менюто си месото и животинските продукти. В менюто ви ще останат тестените продукти, които засищат глада, но не са достатъчни, за да се храните здравословно. Постейки лишавате организма си от белтъчините, които се съдържат в месните и млечни продукти. Поради тази причина е изключително важно да си набавяте нужните белтъчини от други храни.

Организмът ви ще се нуждае и от желязо и калций, затова ви препоръчваме да включвате в менюто си сусам и сусамово масло; тиквени семки; сушени кайсии; както и различни бобови храни; спанак; броколи и моркови.

Насочете вниманието си към храни, които сте пренебрегвали

За да се превърнат постите не само в приятен, но и в здравословен период, насочете вниманието си към продукти, които преди това сте игнорирали. Обърнете специално внимание на бобовите култури, тъй като те са рекордьори по съдържание на белтъчини в растителния свят. Семейството на бобовите култури е огромно, но обикновено хората, които често консумират месо, рядко ги включват в менюто си.

Това са бобовите растения във формата на фасул, леща, грах и нахут. Много протеини има и в ядките (особено във фъстъци, кашу, шам фъстъци, бадеми) и семената (слънчоглед, сусам, тиквени семки). Важна роля имат и соевите продукти като соево мляко, тофу и други. Храни, които съдържат белтъчини са също и различни пшенични и пълнозърнести продукти (булгур; киноа); както и зелето, гъбите и много други.

Включете много плодове и зеленчуци в менюто си

Плодовете и зеленчуците са неотменна част от всяко здравословно меню. По време на пости, е още по – важно да си набавяте достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци. Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид, още повече че морковите и гъбите имат нужда от малко мазнина, в която да се разтворят полезните им вещества.
Организмът ви ще се нуждае и от желязо и калций, затова ви препоръчваме да включвате в менюто си сушени кайсии, спанак; броколи и моркови.

Не прекалявайте с тестените изделия

Въпреки че по време на пости тестените изделия са разрешени, не се изкушавайте да заместите липсата на месо с консумацията на повече хляб и тестени храни. Това важи със същата сила за плодовете. Ако решите да замените едно от основните си хранения с плодове, рискувате да огладнеете много по-бързо, защото плодовете не ви засищат за дълго време.
Ако се затруднявате да спазвате пости и в същото време да се храните здравословно, можете да си спазвате индивидуален хранителен режим, който ще е съобразен както с желанието ви да не консумирате животински продукти, така и с вашето здравословно състояние и начин на живот.

Не на последно място, не забравяйте, че постите са най-вече душевно пречистване. Те са не само въздържание от храна , а и въздържание от лоши думи, мисли и чувства.

Откъс
Print Friendly

Автор: ТопФорма


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *