Glass ballot box and a small Bulgaria flag. 3d illustration

ЧИТАТЕЛИ-ПРИЯТЕЛИ,ПРОСТО ДА ВИ Е,ПРОСТЕТЕ!

IMG_20210313_110911

 

На 14 март 2021 г. отбелязваме празника Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този празник винаги се чества 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни започват великденските пости, които ще продължат до 2 май 2021 г.

 

На прага на своята 17-та годишнина на сайта „Несебър нюз”,която ще отбележим на 20 март,реших да използвам хубавият народен празник Сирни заговезни ,за да отправя извинение към хилядите читатели на сайта.

Винаги може да се намери повод за извинение и е добре да го правим всеки ден,защото грешките и поводите за извинение ни съпътстват непрекъснато.Понеже обичам нетрадиционните неща,реших да направя и нетрадиционно извинение ,този път като журналист…..

2 (3)На 4 март започна предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април.Тридесет партии и коалиции се втурнаха да печелят народната любов.Сигурно днес някои ще се сетят и да се извинят,защото дълги години са били законотворци,участници в управлението,явна или скрита опозиция.Поводи за извинения-много.Ще видим как ще ги поднесат на настръхналия,любопитен и недоверчив електорат.

В цялата тази предизборна обстановка и пандемична ситуация ,ролята на медиите стана още по-важна.Това се отнася единствено  за независимите,обективни и утвърдени медии,какъвто е сайта „Несебър нюз”.Нашият професионализъм и обективност са били оценявани през всичките предизборни кампании.Така е и сега.

В тази връзка е и извинението ми .Още двадесетина дни в сайта ще преобладават предизборни материали,защото много партии и коалиции ни избраха за партньор.Считаме за свой професионален дълг да запознаем нашите читатели с вижданията на участниците в изборите ,така както ни ги представят-без редакционен коментар и корекции.

По този начин читателите-избиратели ще могат да направят своят избор, за кого да гласуват.Няма да ограничим никого,който е пожелал нашето сътрудничество,защото приемаме това ката проява на добър вкус.Естествено ,няма да ограничаваме и цензурираме и нашите интелигентни читатели,които имат възможност да изразяват позицията си посредством коментарите под всяка публикация.По нашите правила,това не трябва да става анонимно и при спазване на добрия тон.

Искрено се надявам да приемете извинението ми,свързано с преобладанието на предизборни материали още двадесетина дни в сайта  и се надявам да помогнем максимално за правилният ви избор при гласуването.Надявам се то да бъде масово и свободно,за да постигнем едно обективно представителство в новото Народно събрание!

И така ,приятели-читатели ,просто да ви е,простете ,четете и преценявайте!

Красимир Косев-Собственик и Управител на „Несебър нюз”

……………………………………………………………………………………………

 

d73f4cb8ce9180c56a5f41b2138d7d5f-orig-66246178717166184-1024x575На 14 март 2021 г. отбелязваме празника Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този празник винаги се чества 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни започват великденските пости, които ще продължат до 2 май 2021 г.

По традиция на този празник младите семейства отиват на гости на своите родители, кръстници, по-възрастни роднини, както и при кумовете. Младите искат прошка на по-възрастните с думата „Прощавай, мамо/тате/бабо/дядо…“, а те им отговарят – „Простено да ти е, и от мен, и от Бога.“ или „Просто да ти е, Господ да прощава.“

На Сирни заговезни искаме прошка от всички наши близки и приятели, на които се извиняваме за провиненията през годината, ако сме ги обидили или пренебрегнали в даден момент. По традиция прошка не си искат само съпрузите, защото се знае, че на другия ден може пак да се скарат.

На вечерната трапеза се слагат риба, масло, яйца, мляко, сирене, всякакви млечни продукти, баница със сирене, праз лук или кисело зеле, без месо.

Един от най-обичаните ритуали – обичаят „амкане“ или „хамкане“ се прави именно след вечеря. За да се изпълни ритуалът е необходимо да се свари яйце или да се приготви халва или сирене, завързани на конопен конец. Той се залюлява над трапезата и всеки посяга с отворена уста, когато яйцето се насочи към него. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав.

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Затова празникът се нарича и Поклади. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва злото от къщата, съобщава Az-jenata.bg.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *