150822362759188

Спешни урологични състояния при момчетата

 

 

Торзио (завъртане) на тестиса.

Спешните състояния в детската урология не са много, като  торзиото на тестиса е едно от тях.

Защо това състояние е спешно?

Двата тестиса се кръвоснабдяват от един „кордон“ в който са разположени вените, артериите, нервите , както и каналчето, отговорно за отвеждането на сперматозоидите от тестиса. При завъртането на тестиса около неговата ос на 180, 360 или повече градуса , кръвоснабдяването и кръвооттока на тестиса се преустановяват. (фиг. 1) Той исхемизира и е заплашен от некроза (умиране) на клетките . Поради това съществува нуждата от навременна диагноза и хирургично лечение.

Торзиото на тестиса е състояние, с което трябва да са запознати всички родители за да бъде детето своевременно насочено към лечебно заведение. Среща се най-често  у деца и подрастващи , но и при лица над 25 годишна възраст, макар и рядко.

Кои са симптомите на торзиото?

Клиничната картина на торзиото е най-често (но не винаги) много драматична. Болката в появява внезапно, нерядко събуждайки детето. Кожната торбичка , съдържаща тестиса се нарича скротум. Той се намира подут и зачервени силно болезнен при допир. Нерядко болката е придружена от гадене, повръщане, болка в корема. При пеленачета обикновено симптомите се манифестират с настойчив плач, свиване на крачетата, повръщане.

Каква е терапията?

В случай на завъртане на тестиса се прилага хирургишно лечение. То трябва да се приложи в първите 6 часа от началтот на симптомите, като след този интервал не може да се гарантира запазването на жизнеспособността на тестиса и може да се наложи неговото отстраняване.

Урологът съветва:

  • Запазете спокойствие. Информирайте се в кое лечебно заведение с урологино отделение се приемат спешни случаи. Ако разполагате със собсвен автомобил, транспортирайте детето бързо. Не забравяйте личните  документи
  • Не давайте никаква храна или течности на детето, това може да забави лечението
  • Подгответе детето за евентуалната хоспитализация

 

 

 

 

Парафимоза

 

Парафимозата е спешност , която се появява само при необрязани момчета  или мъже.

 

Какво представлява?

Това е състояние при което стесненият ( фимотичен) препуциум  (кожичката на пениса) се издърпва зад главичката, където остава заклещен и не може да се върне в нормална позиция (фиг. 2).Това води до оток на главичката и кожичката. В тежките случаи кръвта не може да достигне до главата на пениса и това  може да доведе до необратими промени. Липсата на кислород и хранителни вещества може да доведе до тъканна некроза.

Какви са симптомите ?

– Болка в пениса

– Подуване на пениса при издърпан препуциум, както и невъзможност последният да се върне върху главата.

– Промяна на цвета на пениса

 

Каква е терапията?

Лекарят ще притисне главичката на пениса в опит да я репонира. Ако това е невъзможно може да се наложи извършването на малък хирургически разрез или пък спешно обрязване според случая.

Урологът съветва:

В случай, че детето Ви има фимоза или се съмнявате, че може да има , посетете уролог! Той ще препоръча  най-подходящата терапия за Вашето дете.

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Д-р Мая катрафилова-уролог


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *