BSP-Photo-08.02(1)

БСП внесе Закон за доброволчеството в Народното събрание

 

 

 

Законопроектът регламентира за първи път доброволческата дейност в България и има подкрепата на почти всички доброволчески организации

 

Парламентарната група на „БСП за България“, заедно с Младежкото обединение в БСП, днес внесе в деловодството на Народното събрание Законопроект за насърчаване на доброволческата дейност в България.

 

„Имам много лично отношение към този закон. Бях доброволец-санитарка в ковид отделение, след като преживях тежък ковид и на място видях колко трудно се урежда доброволческия труд и каква нужда има от един закон, който да го регламентира“, сподели лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция по представянето на законопроекта в Народното събрание.

 

„Законът е резултат от много труд и на анализ на законодателството в ЕС по тези въпроси. Предлагаме регламентиране на доброволческия труд – на тези, които могат да го осигуряват, на тези, които ще се включат, защита на доброволците. Поздравявам младежите на БСП за този труд, за многото работа и за обществената дискусия, която направиха, заедно с Кристиан Вигенин – те просто дадоха един урок как се прави законопроект“, заяви още тя и призова другите парламентарни групи да го подкрепят.

 

„Искам да поздравя младежите за това, че работихме наистина упорито, за да довършим една идея, която циркулира в общественото пространство години наред. Ние самите работим активно по тази тема още от участието в управлението на страната през 2022 г. За съжаление, тогава краят на Народното събрание доведе до това, че нямаше как законопроектът да бъде довършен и внесен. Сега вече сме на този етап“, каза заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

 

Той изрази задоволство, че за разлика от всички други случаи досега, когато такива законопроекти са били обсъждани и предлагани с чисто пиар ефект преди Деня на доброволчеството, сега, след сериозно проучване и разговори както с организации, които организират доброволческа дейност, така и с институции, се внася един добре изготвен законопроект, в който са регламентирани основните въпроси, свързани с доброволчеството.

 

„Надяваме се той да бъде бързо придвижен и приет. Той има подкрепата на почти всички организации, които работят в тази сфера. Надяваме се да регламентираме тази дейност и да насърчим солидарността и доброволческата дейност в българското общество“, каза още Вигенин.

 

Председателят на Младежкото обединение в БСП Габриел Вълков обясни, че през последните няколко месеца група от млади юристи са работили активно, за да се разпише законът, паралелно с което се е провело широко обществено обсъждане с различни граждански, младежки и доброволчески организации, както и с институции и министерства.

 

„България е единствената страна в ЕС, в която подобен закон няма. Този закон обикаля публичното пространство и кулоарите на Народното събрание от повече от 10 години, но реални действия и реална политическа воля досега липсваха за неговото реализиране.

 

Той изтъкна, че самите младежи на БСП са доброволци и са част от повече 100 000 души в цяла България, които извършват доброволческа дейност и се включват в различни инициативи.

 

„Днес поставяме основните на това 100 000 души в България да бъдат регулирани като доброволци и да получават защита за това. Тук говорим за хора, които обикалят планините от сутрин до вечер, за да търсят и издирват деца. Говорим за хора, които по време на пандемията помагаха на лекарите и медицинските сестри. Те са нашите съвременни герои“, категоричен бе Вълков.

 

По думите му законът осигурява на доброволците здравна осигуровка, застраховка в случаи на злополука, обучение и техника. Той подчерта, че с него се защитават и младежки и неправителствени организации, които включват доброволци в състава си.

 

„Смятаме, че с този закон можем да гарантираме един прозрачен и сигурен процес и че доброволчеството няма да се превърне в скрита трудова дейност. Също така, чрез него можем да направим доброволчеството по-привлекателно“, изтъкна членът на НС на МО в БСП Стоян Клюнков.

 

Той обясни, че основните елементи на законопроекта включват дефиниция на доброволческата дейност, принципите, въз основа на които ще се осигурява доброволческа дейност, предвидени са видове – дългосрочна и краткосрочна – на базата на това колко време е необходимо за извършване на доброволческата дейност, както и корпоративното доброволчество, което досега не е уредено в българското законодателство.

 

Предвиждат се различни права и задължения както за доброволците, така и за организаторите на доброволческа дейност. Създава се сигурност за непълнолетните, малолетните и също така запретените, които също могат да изпълняват доброволческа дейност, но при по-различни условия.

 

Клюнков обърна внимание, че се предвижда още създаване на Национален регистър на доброволците, както и на списък на лицата, които организират доброволческа дейност, който ще бъде поддържан от Министерството на труда и социалната политика.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *