Кунева беше избрана за министър на образованието

Меглена Кунева, сн. БГНЕС Депутатите избраха Меглена Кунева за министър на образованието със 106 гласа “за“, 66 “против“ и 31 “въздържал се“. Първоначално тя бе подкрепена от 104 депутати, но...
| Източник: mediapool.bg


Меглена Кунева, сн. БГНЕС

Депутатите избраха Меглена Кунева за министър на образованието със 106 гласа “за“, 66 “против“ и 31 “въздържал се“. Първоначално тя бе подкрепена от 104 депутати, но след поискано прегласуване получи още два гласа. Час преди гласуването в парламента изборът й бе на кантар, тъй като подкрепата за нейната кандидатура бе несигурна.

По-рано през деня АБВ и Патриотичният фронт призоваха кандидатурата на вицепремиера за просветен министър да бъде оттеглена, а от ДСБ поискаха гласуването да се отложи.

Това обаче не стана и в сряда до обед аритметиката на база присъстващи в Народното събрание депутати показваше, че ГЕРБ ще дадат 80 гласа, РБ – 13, а БДЦ – 8.  Против номинацията на Кунева са БСП като в сряда на работа от социалистите са 32-ма души при група от 38. Срещу Кунева са и депутатите на ДПС, 27 от които са налични в пленарната зала. Седем от опозиционерите на РФ ще гласуват въздържал се, 16 от Патриотичния фронт, трима от БДЦ и по девет от Атака и АБВ. Противниците засега са 103-ма.

Не е ясно какво ще е поведението на повечето независими народни представители, които може както да улеснят избора, така и да бламират вицепремиера. Допълнително несигурната ситуация за избора на Кунева се подсилва от факта, че гласуването й бе изместено във времето. По първоначални данни промените в МС трябваше да бъдат разгледани в 11 часа в Народното събрание. Без обяснения обаче вотът бе отложен за 14 часа.

Преди това аргументирайки искането на ДСБ за оттегляне на номинацията на Кунева депутатът Атанас Атанасов заяви, че „добре е, когато се предлагат персонални промени в Министерски съвет, да се правят от този, който има право да ги прави, а не да ни се пращат писма“. Премиерът Бойко Борисов е на работно посещение в Лондон и не може да представи лично Кунева.

“Сами трябва да уважаваме институцията, която представляваме. Добре би било да изискваме от тези органи, които избираме, да спазват конституцията”, допълни Атанасов.

АБВ поиска направо оттеглянето на кандидатурата на Кунева с аргумента, че това е “по-разумно“.

“Макар и на финалната права, по-разумният подход е изтеглянето на кандидатурата и провеждането на сериозни консултации. Нашето образование е изправено пред сериозно изпитание. То трябва да бъде сериозно реформирано. Това изисква изключителни усилия, воля и характер”, каза лидерът на АБВ Георги Първанов.

Първанов се пак даде да се разбере, че ако Кунева бъде избрана, то партията му няма да напусне коалицията. Според него обаче коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок вече няма смисъл, защото води до феодализация на министерствата.

“Не смятам, че умът и талантът на нацията се е концентрирал в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат от един на друг възможен пост”, допълни Първанов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов прогнозира, че кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието ще бъде приета, но ще остане “горчилката в коалиционните отношения“.

“По-вероятното е да бъде избрана, но не това е най-важното, важното е как ще продължаваме да работим в този четирипартиен формат занапред, след като силово се налагат решения на партньорите, това не е здравословно“, каза Симеонов пред “Нова телевизия“.

Според него функционирането на една четирипартийна коалиция изисква предварително “съгласуване, диалог и партньорство“.

“Големият проблем е, че кандидатурата на Меглена Кунева не е съгласувана. След като бе издигната, в рамките на два дни трябваше да подкрепим решението на РБ и ГЕРБ. Когато има напрежение в обществото, свързано с промените в учебните програми, трябва много да се внимава кой ще бъде следващия издигнат и неговата кандидатура да бъде предварително съгласувана“, допълни Симеонов.

Той отново каза, че Патриотичният фронт няма да подкрепи Меглена Кунева, защото нейната кандидатура не се ползва с подкрепата на патриотично ориентираните избиратели и не е успяла да остави “впечатление за капацитет, професионализъм и добро познаване на материята“.

ДБГ обаче смята, че няма причина за отлагане на гласуването. „Уверихме се в последните дни в подкрепата на премиера Борисов за Кунева“, обяви Димитър Делчев от ДБГ.

Print Friendly
FacebookСподели