Кои са големите печеливши в Кан?

Кои са големите печеливши в Кан? „Златна палма“ на 64-ия кинофестивал в Кан бе връчена на филма „Дървото на живота“. Това е петият филм на 67-годишния американски режисьор Терънс Малик...
| Източник: vesti.bg

Кои са големите печеливши в Кан?

„Златна палма“ на 64-ия кинофестивал в Кан бе връчена на филма „Дървото на живота“. Това е петият филм на 67-годишния американски режисьор Терънс Малик

Новини

„Златна палма“ на 64-ия кинофестивал в Кан (Festival-Cannes.com) бе връчена на епичната семейна драма „Дървото на живота“ (The Three of Life). Това е петият филм на 67-годишния американски режисьор Терънс Малик.

В него участват Брад Пит и Шон Пен, а действието се развиа в Америка от 50-те години на миналия век.

Отличието прие Бил Полад, един от продуцентите на филма, тъй като Малик избягва камерите.

Той не се появи и на представянето на филма си и всъщност не е бил сниман през последните 30-ина години.

Французинът Жан Дюжарден взе

наградата за мъжка роля

на 64-то издание на кинофестивала за филма „Артистът“ (The Artist) на Мишел Азанавичус – римейк на ням чернобял филм от 20-те години.

Наградата за

най-добра актриса

получи Кирстен Дънст за ролята си на депресирана съпруга в „Меланхолия“ (Melancholia) на предизвикалия остри противоречия на фестивала Ларс фон Триер.

Турският филм „Едно време в Анадола“ (Once Upon a Time in Anatolia) на режисьора Нури Билге Джейлан и белгийският „Момчето с колелото“ (The Kid With a Bike) на братя Дарден си поделиха Голямата награда на фестивала в Кан.

Датчанинът Николас Виндинг Рефн получи наградата за

най-добър режисьор

на кинофестивала в Кан за филма Drive с Райън Гослинг и Кери Мълиган.

Филмът „Бележка под линия“ (Footnote) на израелския режисьор Йозеф Седар получи награда за

най-добър сценарий.

Филмът Polisse на френската режисьорка Майвен льо Беско спечели

Наградата на журито

на кинофестивала в Кан. Льо Беско благодари на екипа си и на полицаите от Бригадата за защита на малолетните, за чието ежедневие разказва филмът, задето са я допуснали сред тях и са й позволили да наблюдава човешкото нещастие.

„Златна камера“, отличие, което се присъжда за първи филм, бе присъдена на аржентинския филм „Акациите“ (Las acacias) на Пабло Джорджели, представен в паралелната секция на Седмицата на критиката и бе връчена от испанската актриса Мариса Передес.

Бяха ми необходими 5 години да направя този филм и през това време не можех да се занимавам с нищо друго, сподели режисьорът, посвещавайки творбата си на своята съпруга и на родителите си.

Вижте трейлъра на „Дървото на живота“:

Print Friendly
FacebookСподели
Етикети: , ,