Отново възстановиха старите кладенци на Несебър

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

Община Несебър за втори път възстанови дървените геранила на Старите кладенци в Несебър.За пръв път това стана преди пет години,но през миналата година те бяха премахнати,защото дървото изгни и можеше да се случи нещастие.

Новата възстановка,която приключи тези дни /на снимката горе/ще върне спомените на несебърци и гостите на града,към времето,когато кладенците са били важен водоизточник.Заедно с геранилата вероятно ще бъде възстановена и информационната табела между двата кладенеца,която сега липсва.

Заедно с новия Градски часовник,построен от Лайънс клуб -Несебър,Старите кладенци ще бъдат част от туристическите атракции на Несебър за сезон 2016.Добре ще бъде ,ако до лятото входът за Слънчев бряг откъм Несебър бъде разчистен и облагороден,защото сегашния му вид не подхожда на световен курорт като Слънчев бряг и на град като Несебър.В това отношение обина Несебър,“Слънчев бряг“АД и концесионера на южния плаж в Слънчев бряг биха могли да обединят усилията си.

……………………………………….

 

Кладенците, които се намират в началото на Несебър /нова част/, са били един от основните водоизточници до 30-те години на миналия век. Водата е била варовита /твърда/ и понякога, леко солена. Използвала се е в домакинствата за измиване, готвене… по-рядко за пиене. Вода за пиене се е добивала от извор, който се намира на Южен плаж – Несебър /нова част/.

Нивото на водата в кладенците е била под морското равнище. Кладенците никога не са пресъхвали. Разкриването и почистването им е направено през 80-те години а по късно придобиват сегашният си вид.

Ето няколко от старите оригинални снимки на кладенците :

 

Print Friendly
FacebookСподели