Догадки за турско разследване срещу „императора на контрабандните цигари“ Пеевски

| Източник: mediapool.bg

Анкара държи София в неведение за наложената на Доган и Пеевски забрана да посещават страната

Хюсеин Хафъзов

Липсата на официална информация от Анкара за наложена забрана за влизане в страната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски засили догадките и спекулациите за причините, довели до тази мярка и последствията от нея.

За въведената забрана съобщиха в четвъртък турски медии, а турският посланик в София първоначално потвърди информацията, а след това заяви, че нито потвърждава, нито отрича.

Близки до турския президент Ердоган турски издания, които обявиха новината, посочват като мотив проруската позиция на Доган по случая със сваления от Анкара руски самолет, довела до отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост на ДПС. За Пеевски се казва, че е „проруски олигарх“, чийто „пипала“ стигат до Турция и „може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция“.

Така освен чисто политическите мотиви, свързани с проруската политика на Доган, се появи нова сюжетна линия, сочеща към по-сериозни проблеми около бизнеса на Пеевски и Доган, който с голяма вероятност вече се разглежда под лупа от турските служби.

Предположение за уличаваща информация на партньорските служби

Уличаваща информация на партньорските служби за Ахмед Доган и Делян Пеевски може да се окажат причината за забраната двамата да посещават Турция, предположи бившият депутат от ДПС Хюсеин Хафъзов, който напусна партията заедно с Местан.

Има и други политици, които имат не само антитурски настроения и изказвания, а и доста предложения, които засягат Турция, но до този момент не сме видели Анкара да ограничава някой български политик, коментира Хафъзов пред репортери в кулоарите на парламента.

„Не съм специалист по външна политика и не мога да кажа дали има сериозни причини и поводи Турция да постъпи по този начин. Трябва да разполагам с информация, с която не разполагам. Възможно е партньорските служби да имат информация повече от тази, която ние притежаваме, или ако някой в България притежава, но прикрива“, допълни той.

Според публикации в турската преса, сред най-популярните марки контрабандни цигари в страната са тези, произвеждани от „Булгартабак“, чийто съсобственик е Делян Пеевски. По данни на турския в. „Милиет“, цитиран миналия септември от сайта „Биволъ“, марки на „Булгартабак“ са най-срещните контрабандни цигари в Турция. „Капитал“ цитира данни на Турската дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност, според които около 50% от контрабандните цигари са марки на „Булгартабак“. Този дял от пазара се оценява