ДАРСТВЕНА ГРАМОТА НА ЦАР ИВАН АЛЕКСАНДЪР

…ТЕ ДА БЪДАТ ЧИТАВИ И СИГУРНИ – СТОКИТЕ И ХОРАТА …”, ПИШЕ В ДАРСТВЕНА ГРАМОТА НА ЦАР ИВАН АЛЕКСАНДЪР, ДАДЕНА НА ВЕНЕЦИЯ (1352 Г.).       Дарствена грамота на...
| Източник:

…ТЕ ДА БЪДАТ ЧИТАВИ И СИГУРНИ – СТОКИТЕ И ХОРАТА …”, ПИШЕ В

ДАРСТВЕНА ГРАМОТА НА ЦАР ИВАН АЛЕКСАНДЪР,

ДАДЕНА НА ВЕНЕЦИЯ (1352 Г.).

 

 

 

Дарствена грамота на цар Иван Александър, дадена на Венеция (1352 г.).

Преписът се пази като ценен исторически документ в Национална библиотека “Марчиана” – Венеция, под сигнатура Mss. Latini, Cl. 10

Възхвала на цар Иван Александър (Песнивец, 1336/1337 г.): “Великият Иван Александър, който царува над всички българи, който се прояви в големи и усилни битки и мощно низложи гръцкия цар, и когато този се скиташе го хвана в ръцете си и превзе укрепени градове: Несебър и цялото Поморие с Романия, така също Бдин и цялото Подунавие, даже и до Морава. Другите пък градове и селища, области и села тичаха и се валяха в нозете на този цар.”

 

Портрет на цар Иван- Александър, Лондонско евангелие.

Цар Иван Александър е роден през 1301 г. Починал е на 17 февруари 1371 г. Негови наследници са цар Иван Шишман и цар Иван Страцимир.

 В името на Христа – амин. 1352 г., ден 4 октомври, в Никопол.

Йоан Александър по божия милост цар на Загора (България), на българите и гърците – до велелепния и могъщ приятел и брат, прескъп господин Андреа Дандоло, дож на Венеция, с неговия благороден Съвет, поздрав и любов.

…Винаги моето царство се е отнасяло и се отнася почтено към Ваше височество и към вашата република и към всяко едно друго лице, което идва в моето царство. Също, ако вашите търговци желаят да дойдат в моето царство със своите стоки, моето царство обещава и се заклева във великославния Христос и Дева Мария и Света Петка Търновска, и в душата си, те да бъдат читави и сигурни – стоките и хората – където пожелаят да идат и да стоят, съгласно договора и клетвата, която дадох по- рано [1347 г.].

 

Йоан Александър, цар на всички българи и гърци

 

 

 

 

Print Friendly
FacebookСподели