Групова_снимка_8705661914248494513_big

Работещият в Несебър д-р Лъчезар Кайтазки бе делегат на Международен конгрес на писателите лекари

67 конгрес на  UMEM ще се проведе в България,заяви пред „Несебър нюз“ д-р Лъчезар Кайтазки


През 2023 година  в гр. Крема (Италия) се състоя 66-ият конгрес на UMEM (Международен съюз на писателите лекари) с 52 участници от България, Германия, Еквадор, Италия, Полша, Португалия и Франция. В предишни години конгреса са посещавали колеги от Бразилия, Венецуела, Мозабик, Уругвай и др.

Българската група включваше проф. Златимир Коларов, д-р Господин Драганов от Карнобат и съпругата му Антоанета Драганова, д-р Лъчезар Кайтазки от Несебър и дъщеря му Мира Кайтазка, д-р Мария Василева от Варна, д-р Христина Димитрова от Варна и сина й – студент по медицина Стоимен Димитров. В продължение на три дни участниците в конгреса прочетоха свои поетични и белетристични творби.

От българска страна освен творбите на участниците беше представен и документалният научно-популярен филм в стил Discovery със субтитри на английски „Цената на дълголетието“ за остеоартрозата с препратки към художествени шедьоври, интерпретиращи различни периоди от живота на човека –  съсценарист проф. Златимир Коларов заедно с режисьора доц. Валентина Фиданова-Коларова.

Д-р Драганов изпълни класически пиеси и италиански канцонети на старинния музикален инструмент блок-флейта; на премиера в Крема д-р Христина Димитрова представи новата си триезична книга „В градината на поезията“ на български, италиански и английски език; Мира Кайтазка подари свои рисунки на председателя на Съюза д-р Ролан Ноел от Франция и на генералния секретар на организацията д-р Симоне Бандирали от Италия, което предизвика умилението и аплодисментите на публиката.

Така българската група с творбите си и нетрадиционните кино, художествени и музикални участия се представи достойно и запомнящо се от участниците в конгреса.

В състезание с гр. Хайделберг единодушно бе прието от участниците, че  следващият конгрес ще се проведе във Варна между 11-ти и 15-ти септември 2024 г., а в Хайделберг конгресът ще е през 2025 г.

Поради изтичане на мандата на д-р Ролан Ноел за президент бе избран дотогавашният секретар д-р Симоне Бандирали, а проф. Златимир Коларов  беше избран за генерален секретар на UMEM, втората длъжност след президента в йерархията на организацията.

По идея на д-р Драганов конгресът завърши с петиция към света, политическите партии и административните органи и организации за разбирателство и мир, с която участниците в конгреса изразихме единодушно своята хуманна и гражданска позиция като писатели, поети, творци и лекари.

На снимката: д-р Кайтазки е до дъщеря си Мира Кайтазка,която скоро спечели и награда за своя рисунка в Центъра за млади таланти -Бургас

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *