KF copy 15 - Copy

„Петя на моята Петя“ откри второто издание на „Свети Влас Филм Фест“

 

 

Сред официалните гости на фестивала бяха президентът Петър Стоянов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев

 

„Петя на моята Петя“ под режисурата на Александър Косев откри второто издание на кинофестивала „Свети Влас Филм Фест“. Форумът продължава до 8 юли и ще предложи най-касовите български заглавия, заслужили широк зрителски интерес.

KF copy 35 - CopyОткриващата лента е на второ място в Топ 10 на най-гледаните български заглавия за 2022 г. с близо 100 хил. зрители. От тази година може да се гледа в стрийминг платформата HBO Max у нас, в Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия, Сърбия и др. Филмът спечели адмирациите не само на родната публика, но грабна и наградата на публиката в международния фестивал „Франкофилм“ в Рим.

Филмът беше представен от продуцента Николай Урумов и актьора Орлин Павлов, който влиза в ролята на Владо, бащата на Петя и нейна истинска опора.

„Филмът е изключително емоционален – говори за приятелство, апатия, любов, за битката на младите, затова че трябва да отстояват себе си. Надявам се тези, които не знаят коя е Петя  – да прочетат, да научат за нейната поезия. Петя беше забравена. Нашата мисия бе чрез този филм да я върнем на сцената обратно“, сподели пред публиката Николай Урумов.

Кинофорумът беше открит от актьора Мариан Вълев и от председателя на журито, режисьорът Мартин Макариев, а хост беше чаровната актриса Райна Караянева.

„В тазгодишното издание на фестивала ще гледаме само български филми. Това е важно, защото запазваме искрата любов към българската култура, запазваме нашата националност в онези бурни, смътни времена на разделение“, каза Мариян Вълев, и посочи, че фестивалите, киното и изкуството обединяват.

 

 

Председателят на журито Мартин Макариев посочи, че предложението да председателства на „Свети Влас филм фест“ е първото, което приема сред много други.

„Мястото тук е страхотно. Имал съм възможност да снимам в Свети Влас през годините – тук има много енергия, много кино“, допълни той.

Дневните прожекции в стартиращия ден от фестивала включваха премиерното заглавие „Анна“ на режисьора Боримир Илков – Боно, дебютът в киното на режисьора Петринел Гочев – „Български кораб потъва в бурно море“ и „Блок“ на Тодор Мацанов и италиански продуцент. Тази вечер от 21 ч. в Амфитеатър Арена в Свети Влас ще се излъчи първият български финансов трилър „Борсови играчи“.

И тази година в рамките на фестивала беше обявен конкурсът за сценарий за 15-минутен късометражен филм, като част от програмата за професионално обучение FilmForge на Ню Бояна Филм Студиос. Победителят ще получи 50 хил. евро под формата на техника и услуги за заснемане на филма.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *