IMG_0406

„ ОДФ Пиргос“ – Бургас ще реализира проект в Несебър

ПОДКРЕПЕТЕ ВАЖНИ  ПРОЕКТИ  НА ДАРИТЕЛСКИ КРЪГ В БУРГАС

 

Пет проекта, важни за обществеността в Бургаски регион, бяха представени днес на пресконференция, организирана от „Обществен дарителски фонд Пиргос“ – Бургас.

 

Обществен дарителски фонд Пиргос – Бургас, е нова организация, създадена по проект „Институционално укрепване на Обществен дарителски фонд Пиргос – Бургас“, финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, фонд „Институционално укрепване“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“ с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюърт Мот“.

 

Мисията на „Обществен дарителски фонд Пиргос“ – Бургас, е подпомагане на граждански инициативи, популяризиране на дарителството, обединение за значими каузи в подкрепа на гражданското общество, образованието и социалната промяна.

 

Обществен дарителски фонд Пиргос – Бургас, организира и провежда Дарителски кръг – Бургас. Събитието ще събере индивидуални и корпоративни дарители, които ще финансират идеите на организациите – участници. Сумата, събрана за всеки проект, се допълва от Фондация „Америка за България“ чрез Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ), въвела модела на Дарителския кръг в България.

 

За Бургас одобрените за участие в „Дарителски кръг” проекти са общо 5, след съгласуване с предварително обявените приоритетни цели и критерии на ФРГИ, а именно:

 

  1. Развитие на творческото мислене при децата и театралното изкуство в община Несебър на Народно читалище „Месемврия 2015“ – Несебър. Целта на проекта е популяризиране на театралното изкуство чрез работа с деца и младежи, да се осигури и обезпечи необходимата сценография и техническо оборудване за подготовка и представяне на два спектакъла. Стойност на проекта – 6000 лв.
  2. „Обучение на бъдещето“ – Училищно настоятелство при ОУ „П.Р.Славейков“ гр.Бургас. Цел: Закупуване на Мултимедиен 65 инча  интерактивен touch дисплей, който да бъде използван в учебния процес, за въвеждане на нови технологии в образованието, стимулиране на креативността. Стойност: 7300 лв.
  3. „Дари живот“ – популяризиране на дарителска кампания за Отделение по неонатология на УМБАЛ Бургас и закупуване на апаратура за нуждите на отделението на Фондация  „Институт за здравно образование“. Целта на проекта е създаване на трайни дарителски нагласи за подпомагане дейността на отделението. Стойност: 4900 лв.
  4. „Народните будители и аз“ на Ротари Айтос. Целта на проекта е да представи на младите хора имената и дейността на велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на България, както и да предостави   поле за творческа изява  на младите хора, които работейки в екип следва да извършат издирвателска и събирателска дейност . Стойност на проекта: 4790 лв.
  5. „Капитаните“ на Бургаска Морска Асоциация. Целта на проекта е популяризиране на морските професии сред учениците от Бургас и региона. Стойност на проекта: 6100 лв.

 

 

Обществен дарителски фонд Пиргос – Бургас, кани бургазлии да вземат участие в Дарителския кръг, като дойдат на място и подкрепят финансово проекта, който считат за най-важен! Всеки, който желае да дойде, може да заяви своето присъствие по електронната поща на организатора: office@pirgosfond.org.

 

 

 

Още за Дарителски кръг:

Какво е Дарителски кръг?

Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK, www.thefundingnetwork.org.uk), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна. Финансиращата мрежа e борса за индивидуални дарители и организации, търсещи финансиране, както и първият във Великобритания отворен дарителски кръг. Това е общност от дарители, които заедно са успели да съберат над 4 милиона паунда за 10 години и са финансирали над 600 проекта на граждански организации. Местни дарителски групи в Лондон, Бристол, Оксфорд, Девон, Норфолк, Кент, и други градове се присъединяват към този дарителски кръг. Отскоро в Лондон работи и младежка финансираща мрежа към същата организация.

Как работи дарителският кръг?

Членовете на дарителския кръг се събират няколко пъти годишно по време на специално организирани събития за набиране на средства, в рамките на всяко от които се разглеждат 4-5 проекта. Проектите са предварително подбрани от специална комисия, формирана от членове на дарителския кръг. Те се представят от техните изпълнители (организации или неформални групи от гражданското общество) в рамките на 5 минути, след което дарителите имат възможност да задават допълнителни въпроси към всеки проект в рамките на още 5 минути.

Организацията-домакин на събитието осигурява подходяща зала и покани до потенциални дарители. Всяко събитие на дарителския кръг е отворено както за постоянни членове на кръга, така и за нови дарители. След кратко представяне на проектите, дарителите публично обявяват своите дарения за всеки един от тях. Организацията-домакин предварително информира дарителите за целевите суми, които трябва да бъдат набрани за всеки един от проектите, както и за минималната дарителска вноска. Набраните средства постъпват по сметка на организацията-домакин на събитието, която се ангажира във възможно най-кратък срок (до 1 месец след събитието) да ги отпусне като грантове към организациите-изпълнители. Дарителите, участващи в срещите, получават отчет за резултатите от финансираните проекти от сайта на Организацията-домакин.

Дарителските кръгове в България

У нас, моделът „Дарителски кръг“ беше пренесен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ, www.wcif-bg.org), която през 2012 г. стана лицензиран партньор на TFN, UK (www.thefundingnetwork.org.uk). Пет години след провеждането на първия Дарителски кръг у нас са набрани близо 600 000 лв. в подкрепа на 201 местни инициативи. С тях са се ангажирали близо 2000 индивидуални дарители, като малко под половината от тях даряват редовно. Подкрепените инициативи са се реализирали в над 10 населени места в страната.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *