„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД официално заявява, че всички публично отправени по наш адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал „Росенец“ не отговарят на действителността. Това се казва в официалната позиция на дружеството по казуса с концесията на пристанище „Росенец“.

От дружеството посочват, че винаги са изпълнявали ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не виждат основания за неговото разтрогване.

„Лукойл“ подчертава, че движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. От дружеството добавят, че осъществявания от държавата контрол е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти.

Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал „Росенец“, народните представители могат да поискат от Държавна агенция „Митници“, се казва още в официалната позиция на дружеството.

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД инвестира значителни средства, за да изпълнява често променящите се нормативни изисквания, и оказва пълно съдействие на компетентните институции при реализирането на правомощията им, поясняват от дружеството.

Лукойл посочва, че държавните органи редовно извършват контрол и проверки на пристанищен терминал „Росенец“, като не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията или нормативните изисквания, което се потвърждава от съответните протоколи.

Припомняме, че ПП/ДБ поискаха прекратяването на договора за концесия на Росенец. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев посочи, че България би спечелила от подобен ход. Делян Пеевски пък призна, че предложението за прекратяването на концесията е на ГЕРБ и ДПС.

Радев пита за тила зад пристанището "Росенец"

Радев пита за тила зад пристанището „Росенец“

Корпоративни апетити или кризисен пиар съзря президентът в прекратяването на концесията на „Росенец“