1_2063

Да си припомним последните местни избори в Несебър

Апропо

 

Президентът на Р България обяви местните избори за кметове и общински съветници на 27 октомври.Апропо, да си припомним как гласуваха за  общински съветници в община Несебър:

Първа политическа сила бе пп „МОРЕ“26,22 %/6 мандата, а пп „Български социалдемократи“ стана втора политическа сила с 19,59 % /5 мандата. На трето място се класира  СИЛА“ -14,31% /3 мандата.                                                                                                                                               

ГЕРБ остана с 10,75 %/3 мандата, местната коалицияЗОРА“ с 9,77 %/2 мандата, акоалиция „БСП и клуб Тракия“ се сдоби с 9,05 % /2 мандата.

Впечатляващо е, че ГЕРБ има нисък резултат като листа, но висок за кандидат-кмета Златко Димитров, което означава, че е спечелил доста гласове от периферията и такива пуснали вота си за други листи.

Сондажите на агенциите за социологически проучвания /АСП/ в Несебър за предизборните нагласи на избирателите в община Несебър вече знаят /след първите две тримесечия/,че стартиралият предизборен маратон не е с предизвестен победител.С други думи,тази предизборна кушия с надбягване няма да е с един кон.

Като във всяко дерби обаче, има информирани и по-информирани за крайния резултат. Залозите за предизвестения победител се вършат на маса, под маса, и около нея.

И въпросът, който чака своя отговор е, не колко на колко ще бъде резултатът, а дали онази част от избирателите със здрав политически разум ще гласуват така,че балотажът да стане излишен.Но той с днешна дата, балотажът е неизбежен.

А неизбежният настоящ балотаж е още от времето на Мицо-Асен, царувал в Месeмврия през периода 1257-1263 г.Трудно е, и едва ли не невъзможно, да бъдат посочени личности – водачи белязани с ореола на подобна изключителност, ако човек започне да ги търси в списъка на кметовете на Несебър или пък в състава на съветниците,озовали се по една или друга случайност в местния орган за самоуправление.

Апропо, регистрирането на кандидатска листа по предложение от инициативен  комитет за подписка (списък) в подкрепа на независимия кандидат за общински съветник или за кмет имат с население: до 10 000 жители – не по-малко от 100 избиратели от общината и до 20 000 жители – не по-малко от 200 избиратели от общината.

Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *