OLYMPUS DIGITAL CAMERA

НАГРАДИХА УЧИТЕЛИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

С КОНЦЕРТИ И ЦЕРЕМОНИЯ ПО НАГРАЖДАВАНЕТО НА ЗАСЛУЖИЛИ УЧИТЕЛИ ОТ ОБЩИНА НЕСЕБЪР СТАРТИРА ФЕСТИВАЛА „ЕСЕННИ ПАСАЖИ”

 

С концерт на Вокален ансамбъл „Фортисимо”  към НУМСИ „проф. Панчо Владигеров” – Бургас, стартира четвъртото издание на Фестивала за риба и други изкуства „Есенни пасажи” на пл. „Месамбрия” в Несебър. Талантите, които спечелиха наскоро тв проекта „Игра на хорове” зарадваха публиката с брилянтни изпълнения на  най-популярните песни от репертоара си.  Програмата продължи с вълнуваща церемония по награждаването на  заслужили учители от община Несебър по повод 1 ноември-Деня на будителите в НЧ „Яна Лъскова”. Прочувствено слово поднесе Златин Чаушев – началник-отдел „Несебър- Световно наследство”, в което изрази от името на община Несебър „преклонение, почит и уважение пред онази безкрайна редица от творящи добро”, визирайки учителите в салона на читалището и припомни, че България е оцеляла през вековете с книжовността.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Никол Димитрова от първи клас в СУ „Любен Каравелов” трогна присъстващите в залата, изпълнявайки стихотворение в духа на празника, а веднага след това кметът Николай Димитров връчи почетни грамоти и плакети на заслужили учители за дългогодишната им просветителска дейност. Той не пропусна да им пожела здраве и дълголетие и ги увери, че община  Несебър ще продължи да се грижи за тях с нужното внимание  и почит. Пенсионираните преподаватели бяха изключително трогнати от жеста на внимание и уважение, а някои от тях споделиха свои спомени за периода, в който са били активни учители.

Една от пенсионираните преподавателки разказа, че  началото нейния професионален път е бил като празна чаша, а сега,  тя вече е пълна, защото през годините е успяла да обучи и възпита достойни хора, намерили своя път в живота. Специален поздравителен концерт, наречен „За будителите на Несебър”, бе още един жест на внимание към  пенсионираните учители.

Малко по-рано в петъчния ден се състоя открит мултимедиен урок с ученици от  трети и четвърти клас на СУ „Любен Каравелов”- Несебър по повод  31 октомври  – Международния ден на Черно море. Той бе организиран от отдел „Екология” при община Несебър със съдействието на сдружение „Зелени Балкани” и се проведе в училището. Урокът даде възможност на децата да обогатят знанията си за Черно море и неговите обитатели, за различните въздействия и заплахи, които влияят на живота в тази екосистема.

Най-голям интерес предизвикаха видовете делфини, които са характерни за Черно море, както и някои от чужди инвазивни видове, които влизат във водите на морето и влияят на популацията в него. На финала на урока учениците бяха зарадвани с подаръчни торбички  с тематични книжки, осигурени от отдел „Екология“ и сдружение „Зелени Балкани“.

В съботната екоинициатива, наречена „Дар за смет”, дейно участие взеха деца от Общински морски клуб „Несебър 2000”, възпитаници на СУ „Любен Каравелов” и Общинския детски комплекс – Несебър, много пенсионери, граждани и гости на града. Най-малките, които бяха и най-активни, и ентусиазирани да направят своя роден край по-чист, бяха възнаградени със символични дарове.

Участие в четвъртото издание на „Есенни пасажи” имаше и Българското национално радио, което излъчи на живо от Несебър  своето петъчно предаване “И ловец съм, и рибар съм” малко преди официалния старт на „Есенни пасажи” от Конферентния център. Тематиката на предаването бе в духа на фестивала за риба и други изкуства. Медията гостува активно във форум и с още едно свое развлекателно събитие – “Вицомания”, което се състоя в събота на площада.

Традиционно най-интересното събитие в събота бе конкурсът за рибена чорба между риболовните кораби от Несебър. Жури в състав Васил Заяков, Деян Божинов и Огнян Костов отсъди първо място във вкусната надпревара за РК „Нико”. На второ място се нареди РК „40”, а третото зае РК „Св. Никола”. Поощрителни награди имаше за РК  „ 41” и за РК „ 29”.

New ImagesdcvsdfsfsdСъботният ден бе изпъстрен и с участия на местни състави при НЧ „Яна Лъскова – 1905”, чиито изпълнения създаваха празнична атмосфера – първи на сцената на пл. „Месамбрия”  се качиха ДВС „Сюрприз” след това  Гръцкия хор „Месемврия”, последвани от ФФ „Българка” и  рок група „МЕНА”. Любопитен момент по време на програмата в съботния ден бе присъствието на площада и на две групи туристи от около 100 човека от гръцките градове Едеса и Солун. Изпълнението на самодейците от Гръцкия хор „Месемврия” толкова ги разчувства, че накрая някои от тях се включиха във финалния танц.  Днес ФФ „Македонка” заедно с ООШИ- Несебър ще сложат финал на празничните фестивални събития.

Преди това обаче последният  ден на „Есенни пасажи” ще предложи куклен театър за най-малките в читалището. Днес е и награждаването на участниците в конкурса „Аз обичам Черно море”, което ще се проведе в зала „Сочи“. Веднага след това в същата зала, от 14 часа, черноморски капитани ще разказват невероятни истории по действителни случаи и дори преживелици с пирати. От 16.30 часа възпитаниците на ОДК – Несебър ще зарадват присъстващите със свои изпълнения на площада в старинния град.

По време на фестивала на площад „Месамбрия” всеки може да опита от рибните деликатеси и вкусотии, предлагани от местни производители и ресторантьори. И тази година община Несебър е организирала забавни игри, в които всеки може да участва и да се забавлява,  както и да научи думи, характерни за морските хора тук.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *