18143105_1495357487162012_621091983_n

Преди да отпътува за Кан ,филмът „ Серафим“ бе видян в училището на Свети Влас

 

 

По повод Световния ден на книгата – на 21април в ОУ „ Св. св. Кирил и Методий“ , гр. Свети Влас се извърши прожекция на два късометражни филма : „ Рандеву“ по разказа на Иван Вазов „ Кой ще цивилизува шопско“ и „ Серафим“ по едноименния разказ на Йордан Йовков. И двете продукции са дело на режисьорката Ваня Донева.

 

Екранизацията на „ Серафим“ е дипломен филм за  Донева. В него участват : Ивайло Христов / в главната роля/ , Васил Банов / в ролята на Еньо/ и Полин Лалова / в ролята на Павлина/.Оператор е Кирил Проданов, художници : Георги Тодоров и Христина Дякова. Продуцент е Милена Стойкова, а копродуцент- Нов Български университет.

Филмът получава „ Наградата на публиката“ на Международния студентски фестивал „ Нова вълна“ ,2017 г., НБУ.

 

Сега предстои прожекция на „ Серафим“ на 26.05.2017г.  от 19 ч. на Short Film Corner във филмовия фестивал в Кан.

Разказът „ Серафим“ се изучава в VI клас в часовете по литература. Идеята на режисьора е заедно с МОН филмът да бъде предоставен на училищата и да улесни шестокласниците при възприемането и анализирането на творбата.

18142817_1495357640495330_1858378104_nУчениците от  ОУ „ Св. св. Кирил и Методий“ , гр. Свети Влас бяха впечатлени и заинтригувани от целия процес на създаването на филма. Задаваха въпроси относно мястото на заснемането му, бюджета, избора на екип, времето,за което се създава един филм. Режисьорът направи демонстрация как се прави кино с ученика Егор Ниофитов от VII клас.

 

Даниела Иванова- преподавател по български език и литература – насочи вниманието на учениците към символите ,чрез които седмото изкуство  изразява художествената  идея на Йовковата творба.

Ваня Донева остана силно впечатлена от интереса и любознателността, които демонстрираха учениците.

 

Йовков е казал : „ Винаги съм склонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях доброто.“Това е и сентенцията, която следвав живота си  режисьорът.Тя пожела на всички ученици да вярват в доброто, да го търсят, да мечтаят и никога да не се отказват от мечтите си.А те от своя страна  и пожелаха много нови творчески  успехи и изразиха надежда,че отново  ще бъдат едни от първите, с  които  тя ще сподели следващия си проект.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *