IMG_9413

Почетоха Жулиета Шишманова пред барелефа и в Несебър

Почетоха  Жулиета Шишманова пред барелефа и в едноименния градски площад

Пред барелефа на  легендарната Жулиета Шишманова се събраха грации от Италия, Русия, Люксембург, САЩ, Испания, Южна Африка, Чили, Великобритания, Литва, Египет и България да почетат безсмъртната Жулиета.

IMG_9411Събраните грации, заедно с треньори, съдийки и деятели от изданието на  турнира „Жулиета Шишманова”, начело с председателя на журито от турнира също легендарната Мария Гигова и Ани Бошева-председател на СКХГ „Черноморец” присъстваха и други  специални гости на площада ,сред които бе и внучката на Жулиета Шишманова – Жулиета Канталупи, настоящ национален треньор на Италия.

Мария Гигова, която беше и главен съдия на турнира, сподели пред присъстващите, че всички пазим в сърцата си името на Жулиета Шишманова, защото тя е великата българска треньорка, която постави основите на българската художествена гимнастика като школа от световен мащаб. Тази школа беше призната от всички световни сили още на първото световно първенство, на което Жулиета се яви като треньор.

Пристигналите грации научиха, че барелефа с нейния лик е дело на известния несебърски скулптор Йордан Йорданов и вече краси с едноименния площад.

Лентата на новата придобивка преди две тодини прерязаха кметът на Несебър Николай Димитров, сестрата на прочутата треньорка по художествена гимнастика-94-годишната Мария Аргирова, синът на Жулиета Шишманова – Шишман Василев, дългогодишния кмет на града – Васил Киров и отец Петър от  храма „Св. Успение Богородично”.

 Жулиета Шишманова бе първия „Почетен гражданин на Несебър”, предложен  от Пенко Апостолов,кмет на Община Несебър на 27.04.1972 г. Тя бе  избрана и  за “Личност на века” от „Лайънс клуб”-Несебър. Сертификата бе връчен  от ексвицепрезидента на ЛК-Несебър Максим Момчилов на сина на Жулиета Шишманова – Шишман Шишманов.

След фотосесията на гостите  пред барелефа, участниците от турнира посетиха и Археологическия музей в Старинен Несебър.

Максим МОМЧИЛОВ

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *