89e2d9a65d2b72fd596589627ae2f529-saedinenie-plovdiv

НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 138 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО

Днес, на площад „Жулиета Шишманова“ в Несебър, в чест на 138-мата годишнина от  Съединението на Княжество България и Източна Румелия, тържествено бе издигнат националният флаг на Република България.

„ Днес от свое и от името на цялата ни общност изказвам съпричастност към  жителите на община Царево, които преживяват трудно време. Изразявам дълбоки съболезнования на семействата и близките на жертвите на природния катаклизъм, който сполетя най-южната българска черноморска община. Днес споделям своята увереност в силата на обединението, което ни дава енергия, като общност и народ, да преодоляваме предизвикателствата! Тази съзидателна енергия ни мотивира да продължаваме да работим за благото и просперитета на нашата  община и на България.“-каза кметът на община Несебър Николай Димитров.

 

Под звуците на химна на републиката, присъстващите отдадоха почит пред делото на хилядите герои на Съединението, чиято жертвоготовност и решителност определят историческата насока в развитие на България.

В емоционално слово Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър- Световно наследство“ припомни събитията, довели до паметния 6-ти септември, когато преди 138 години българският народ заявява желанието си да живее обединен и разкъсва оковите на страха и смирението.

Върху този акт се основава новото самочувствие на нацията и нейната увереност в силата на националното единство. Той поставя всички следващи поколения в дълг към подвига на съединистите и тяхната убеденост, че българският народ сам определя съдбата си.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

 

Print Friendly

Автор: nessebarinfo.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *