VtKniga1

„Златната книга на Несебър“бе представена и във Велико Търново

Известният несебърски археолог д-р Евтелпа Стойчева бе лектор в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново, където се провежда туристическото изложение „Културен туризъм“.

Д-р Евтелпа Стойчева плени хората в залата с разказвачески умения и безкрайната си ерудиция. Тя представи последната си книга „Златната книга на Несебър“, в която са събрани знакови находки от първите археологически експедиции в стария град на Несебър. Д-р Стойчева е имала привилегията да е сред малцината, влизали в подземните тунели под историческия полуостров на древен Несебър.

„Несебър никога не е бил обикновен град“ – сподели тя и разказа подробно за периодиката и развоя на Несебър през вековете, като обърна специално внимание на старохристиянската епоха. Тя я нарече апогея в развитието на Несебър. По това време са изградени термите в Несебър, които са били снабдени с минерална вода, докарана от Акве Калиде, днес познат като бургаския квартал Ветрен. Всички тези неща са описани в книгата, която е подходяща както за любознателни хора, така и за учени, археолози и тесни специалисти. Посечените факти в нея са научно обосновани и проверени.

VtKniga2

Всички сме чували легендата, че някога в Несебър е имало 40 църкви, в тази книга можем да научим имената на 38 от тях. И не само. Тя дава една широка картина върху историята, археологията и периодиката в Несебър през вековете, разказа още д-р Стойчева, която е автор на научни книги, статии в български и чужди списания, вестници, репортажи, има участия в международни конгреси и експедиции.

Print Friendly

Автор: MELNICATA.COM


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *