768x432.jpgfsdfgewfew

Цацаров опроверга „махленската“ версия на Борисов за стрелбата в Слънчев бряг

Според него „медиите сполучливо я определиха като борба за наркомясто“

Престрелката в Слънчев бряг преди десет дни, при която гард на наркобоса Димитър Желязков – Митьо Очите беше убит, а шефът му тежко ранен, не е била провокирана от „махленска свада“ за паркомясто, както обясни премиерът Бойко Борисов, а заради преразпределяне на територия.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който в петък даде брифинг заедно със заместника си Борислав Сарафов в Бургас.

„Някои обявиха, че стрелбата срещу Димитър Желязков е била за паркомясто, а медиите сполучливо я определиха като борба за наркомясто. За мен стрелбата от 8 юни в курорта е спор за територия, която е източник на доходи от престъпна дейност“, коментира ръководителят на държавното обвинение, добавяйки, че в четвъртък е провел срещи с ръководствата на бургаската полиция и местната дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Изказването му разбива на пух и прах старателно преповтаряна от премиера, вицето му Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов версия за това как приятелят на дъщерята на Желязков се скарал със собственика на атакуваното заведение за място за паркиране и това отключило агресията.

„До момента са извършени 15 огледа на местопроизшествие, разпитани са 84 свидетели, 10 са обиските, претърсванията и изземванията са седем, назначените експертизи са 37 като за краткия срок са изготвени шест от тях“, коментира още Цацаров, давайки да се разбере на какви данни се базира мнението му за причината за престрелката.

Заместник главният прокурор Сарафов пък съобщи, че като обвиняеми по делото за убийството на Александър Алексиев и опита за убийство на Митьо Очите са привлечени още двама души – Георги Иванчев и Радослав Димитров. Така обвинените след престрелката стават общо трима.

Двамата са обвинени за това, че са стреляли срещу Желязков. Засега не са събрани доказателства, че групата на Очите е отвърнала на стрелбата, нито че са тръгнали да трошат заведението. Затова и няма повдигнати обвинения срещу приближени на ранения наркобос.

Покрай работата по това разследване от Слънчев бряг е отзован следователят Иван Христов, чието работно място в местното полицейско управление е закрито с решение на бургаския окръжен прокурор. По думите на Цацаров става въпрос „за начина, по който той работи, за начина по който упражнява фактическа търговска дейност и за начина, по който рефлектира неговото пребиваване на територия на комплекса върху цялостната работа“. Христов е отзован от Слънчев бряг на базата на проверка на работата му, извършена от Софийската градска прокуратура.

„Едно заведение, не мога да кажа, че е негова собственост, е било обект на засилена данъчна проверка от органите на НАП. Подобен начин на работа, подобен начин на демонстрация на служител от съдебната власт е недопустим. След като е бил толериран толкова време на местно ниво, ясно показваме, че няма да го толерираме“, добави лаконично Цацаров.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *