DSCI5449

15-годишнина чества Лайънс клуб Стара Загора – Тракия

Със стилно  тържество, организирано с много вкус и любов, . Лайънс клуб „Стара Загора – Тракия“ отпразнува сред приятели от града и страната своята 15-годишнина.

IMG-911559e28047a82b4245a019a2e90dfa-V

Тони Куцаров и Георги Симеонов-15 години водещи лъвове в клуба

 

„Когато решавахме с каква благотворителна кауза да отбележим 15-годишнината на клуба, бяхме единодушни, че трябва да я посветим на нашия президент-учредител д-р Евгений Желев, който повече от една година, за съжаление вече не е между нас“. Това сподели за dolap.bg сегашният президент Георги Симеонов. „Средствата, които ще се наберат, ще бъдат предназначени за паметен знак в негова чест.

Мемориалът ще бъде поставен в центъра на града, в наричания от него „квадрата“. Това са знаковите културни институции – Операта, Регионалната библиотека, Регионалният исторически музей и Художествената галерия, които са факт, благодарение на усилията на Доктора, когато беше два мандата кмет на Стара Загора.

Нашето предложение и това на Инициативен комитет беше прието от Общинския съвет. Към него ще се включат и други организации и частни лица, разбира се начело с Община Стара Загора. Ако останат средства, решението ни е да бъдат насочени към закупуване на техника или друг инструментариум в Отделението по травматология и ортопедия при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, където д-р Желев е работил преди да стане кмет, т.е. да бъде свързано пак с неговия начин на живот“.

За реализиране на идеята клубът получи подкрепа от съпругата на Доктора д-р Анастасия Гребенарова. Тя предостави лични вещи на Доктора, които бяха разиграни на търг – 5 броя вратовръзки, комплекти химикалки, кожена чанта, компас, подарена картина и др. След провеждане на търга и направени дарения  от присъстващите, събраните вечерта средства бяха бизо 4000  лв.

Picture 010Спомням си, че на една неформална среща в клуба, д-р Желев/на снимката/ разказваше впечатленията си от САЩ, където беше на обмяна на опит с други новоизбрани кметове. Попитали го американците къде е тази страна България и къде се намира неговият град Стара Загора. Докторът се усмихна под мустак и каза: “Отговорих им, че България е душата на Европа. Стара Загора се намира на края на света, откъдето започва раят!“

Това е вместо да обяснявам какъв голям човек, българин и старозагорец беше непрежалимият д-р Желев. Бог да го прости!

DSCI5441Изминалите 15 години от историята на Лайънс клуб“ Стара Загора – Тракия“ бяха представени от Тони Куцаров във вълнуващ фото-разказ. Той започва през 2002 г., когато по инициатива на френски приятели от лайънс клуб Страсбург „Европейците“ начело със Жан Луи Хюс се решава да се учреди първият лайънс клуб в Стара Загора – Тракия.

Първият президент учредител на клуба е кметът д-р Евгений Желев. Фотоапаратът е запечатал 29-те учредители на клуба: Стоянка Моллова, Пенка Вълова, Веска Шошева, Стефан Димитров, Иванка Сотирова, Надежда Попова, Стойко Иванов, Георги Симеонов, Тони Куцаров, Велизара Цонева, Любомир Чешмеджиев, Недялко Младенов, Ирена Личева, Стефан Шоселов, Росица Ранчева, Богдана Джонова, Валентин Вълков, Евгений Желев, Виктория Стоянова, Веселина Кацарова, Николай Михайлов, Пламен Русев, Господин Димов, Любчо Иванов, Руси Данев, Венелин Кръстев, Стефан Георгиев, Николай Койчев и Николай Далаков.

За съжаление преди д-р Желев си отидоха от този свят Надежда Попова и Богдана Джонова. В актовата зала на несъществуващия вече „стар“ Общински съвет, лъвиците и лъвовете получават значките от кръстника Жан Луи Хюс. През м. юни 2003 се извършва чартиране на клуба в ресторант „Лешникът“, който също вече не съществува, но Лайънс клубът е факт. На снимка д-р Желев държи в ръцете си Хартата, подписана от всички учредители на Лайънс клуб Стара Загора – Тракия.

Следват проведени десетки инициативи: Домакинство на национална конференция на лайънс клубовете в страната; събрани средства и осигурени храни за детски домове и градини. Снимка пред иконостаса на новопостроената църква „Св. Паисий Хилендарски“ в кв. „Зора“, направен с дарения на членовете на клуба; Лични дарения за тази църква са икони и чешмата.

Обзавеждането и обслужването на социална кухня за храм „Св. Димитър“ също е дело на лъвовете и лъвиците. Друго преживяване е доставяне от чужбина на големия стенен часовник в Художествената галерия. Много емоции предизвикаха спомените за „Леониада“ – спортни празници за цялото лайънс семейство в България.

Добрите дела продължават. На 40 училища в региона е направен преглед на очите на учениците за обща диагностика. Проведени са прегледи на хора с очни проблеми, тъй като една от основните цели на лайънс движението по света е борбата със слепотата и помощ за незрящите. Организирани са курсове за обучение за работа с компютри от незрящи, акция за даряване на очила на затворници и други социално слаби граждани. През всичките години е оказвана подкрепа на млади таланти в Стара Загора. През 2008 г. е направено дарение на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – модерна фотографска и компютърна техника.

„Градено с любов“ е кампания, в резултат на която е подарена на малчуганите – детска площадка в парк „5 октомври“. Заедно с други лайънс клубове и Обществен дарителски фонд са открити детска площадка в парк „Тракия“, площадка за волейбол в Станционната градина, правено е многократно залесяване и пр. и пр. 15 години, изпълнени с история, хуманност, благородство, с много дела, в които клубът доказва колко ценни са подобни организации, които допринасят за развитие на гражданското общество.

Преките материални ползи за града и общността са за над 250 000 лв. набрани с различни благотворителни каузи и с цел да се подпомогнат редица организации и лица, които се нуждаят от помощ.

През годините лъвовете и лъвиците, членували в клуба са над 70. В момента те са 19 човека.

DSCI5444Събитието уважиха приятели от лайънс клубовете „Евридика“ Пловдив и „Св. Иван Рилски“ София, от Граждански клуб „Липа“ , Зонта клуб, Ротари клуб Стара Загора. Бившите областни управители проф. Мария Нейкова, проф. Веска Шошева, Димитрина Петрунова и Евгени Жеков, сегашният зам.-областен управител Петя Чакърова, проф. Цанко Яблански – бивш кмет на Стара Загора, учредителката на Лайънс клуб, сега зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, приятели и колеги работили с д-р Евгений Желев, сред които д-р Богдана Димитрова и др.

IMG-7d69bd700c54520ca79c98443cf05162-VСлед официалната част – поздравления и пожелания, купонът се отприщи сред приятели, прекрасна музика осигурена от DJ Васил Герлимов, Танцово студио „Димитров“ от Нова Загора, светлинно-звуков спектакъл,  хубави напитки, прекрасна кухня и за финал – ритуалната торта. Имаше още солови изпълнения на лъвовете, хора и танци, които продължиха до малките часове на другия ден.

„Към всички минали и настоящи лъвове и лъвици дълбока благодарност. Свалям шапка, че тези хора посветиха години от живота си и дадоха принос за историята на този клуб, каза президентът Жоро Симеонов. – Учете се от старите лъвове, които 15 години са служили безрезервно на този клуб. Дано и за в бъдеще да бъдем полезни на общността. Към всички нови – вземайте пример от тези, които има какво да ви покажат“.

……………………………………………………………..

Публикуваме и приветствието  на един от големите приятели на клуба-Красимир Косев от Несебър :

IMG-26aa4c720201ba908593678150dc4067-V

ДО

Г-Н ГЕОРГИ СИМЕОНОВ

ПРЕЗИДЕНТ НА ЛК”СТАРА ЗАГОРА-ТРАКИЯ”

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА КЛУБА

 

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

С ГОЛЯМО УДОВОЛСТНИЕ И ОТ СЪРЦЕ ВИ ПОЗДРАВЯВАМ СЪС СЛАВНАТА 15-ГОДИШНИНА НА ЕДИН ОТ МАЛКОТО АКТИВНИ И ПРЕКРАСНИ ЛАЙЪНС КЛУБОВЕ В БЪЛГАРИЯ-„СТАРА ЗАГОРА –ТРАКИЯ”!

ПОЗНАВАМ ДОБРЕ ДЕЙНОСТТА НА ВАШИЯ КЛУБ,МНОГОТО ВАШИ ИНИЦИАТИВИ ,ДАВАЩИ ОБЛИКА НА ЛАЙЪНСДВИЖЕНИЕТО,СМИСЛЕНИТЕ ВИ БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ПРОЯВИ,КАКТО И СТРЕМЕЖА ВИ ЗА УСТОЯВАНЕ ПРИНЦИПИТЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА.

ПРИЛИЧАМЕ СИ ПО ТОВА,ЧЕ И АЗ И ВИЕ РАЗБРАХМЕ,ЧЕ ОСВЕН ЛЪВОВЕ В ЛАЙЪНСДВИЖЕНИЕТО НИ ИМА И МИШКИ.ПО ТАЗИ ПРИЧИНА АЗ НАПУСНАХ НЕСЕБЪРСКИЯ КЛУБ,ЗА АВТОРИТЕТА НА КОЙТО РАБОТИХ МНОГО.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

ЖЕЛАЯ ВИ ДА БЪДЕТЕ ВСЕ ТАКА МЛАДИ,КРАСИВИ,ЖИЗНЕНИ,ИНОВАТИВНИ И ВПЕЧАТЛЯВАЩИ СЪС СВОЯТА ДЕЙНОСТ .С ИЗВИНЕНИЕ ЗА ДНЕШНОТО МИ ОТСЪСТВИЕ ,ОБЕЩАВАМ ОТ СЕГА,ЧЕ ЩЕ БЪДА  НА ЧЕСТВАНЕТО НА 50-ГОДИШНИНАТА НА КЛУБА !

ПРИВЕТСТВАМ ВИ ЗА ЧУДЕСНАТА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАУЗА НА ДНЕШНИЯ ПРАЗНИК,В КОЯТО СЪЩО ЩЕ СЕ ВКЛЮЧА.

ОБИЧАМ ВИ И ВИ ПРЕГРЪЩАМ ВСИЧКИ!

 

КРАСИМИР КОСЕВ- УЧРЕДИТЕЛ НА ЛК-НЕСЕБЪР,ПАСТПЕЗИДЕНТ НА КЛУБА И ВАШ ИСКРЕН ПРИЯТЕЛ.

 

Росица Ранчева

Print Friendly

Автор: dolap.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *