Извършено е нападение срещу палатковия лагер, който беше издигнат пред Паметника на съветската армия в София, съобщават от МВР. Сигналът в полицията е подаден около 23.45 ч. На място са изпратени екипи на СДВР, които са установили щети по паметника. Четирима души са в ареста.

По неофициална информация извършителите са били фенове на един от столичните футболни отбори, а вчера в София се състоя и футболен мач.

БНТ информира, че според очевидци запалянковците, които били привърженици на „Левски“, също така са надраскали паметника. Те хвърляли димки и разпънали надпис „демонтаж“.

След атаката на място отидоха и лидерите на „Изправи се.БГ“ и АБВ – Мая Манолова и Румен Петков. Мая Манолова нарече атакуващите „шпиц-команда“ в изявление във Фейсбук. Според Румен Петков е имало „ясна политическа задача“. Анонсът в социалните мрежи гласи, че има „бити хора, жена пръскана със спрей, разбити плочи с чук“.

Христо Колев от организацията „Изправи се.БГ“ сподели пред БНР, че атаката е извършена от: „30-40 човека, маскирани„.

Впоследствие от полицията оповестиха още информация по случая, от която става ясно, че освен щетите по паметника, органите на реда на място също са установили, че жена е пострадала след напръскване със спрей, а дамската й чанта е била открадната. Двама от четиримата арестувани са 29-годишни, като единият от тях е криминално проявен. Другите двама са на 26 и 33 години. По случая са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство. Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства продължава.

От областната управа в София съобщиха, че изготвеният План за обезопасяване на паметника вече е внесен за одобрение от компетентните органи на Столична община.

Левицата: Оставаме да пазим МОЧА, колкото е необходимо

Левицата: Оставаме да пазим , колкото е необходимо

Подкрепата са заявили и представители градската организация на БСП и „Възраждане“

Припомняме, че „Левицата“ разпъна импровизиран палатков лагер пред Паметника на съветската армия, след като властите задействаха процедура с намерение да преместят монумента, по всяка вероятност в Музея на социалистическото изкуство.

Решение за демонтирането МОЧА взе Столичния общински съвет през март, но тъй като паметникът е собственост на държавата, това решение бе единствено пожелателно, като служебният кабинет не предприе никакви действия. В началото на август редовният кабинет преобразува собствеността от публична държавна в частна държавна.

……………………………………………………………………………

Позиция на Корнелия Нинова относно поругаването на Паметника на съветската армия

Photo_Ninova_18.08(1)

 

Това написа лидерът на БСП в пост във фейсбук:

 

Агресията, посегателството към хора и чупенето на паметника на Съветската армия е недопустим вандалски акт. 
Осъждаме най-остро насилието и омразата.
Паметниците са нашата история. Унищожавайки тях, унищожавате българската памет.

Разбираме, че това е организирана провокация за засилване на противопоставянето и насаждане на омраза.

Настояваме правителството, областната управа и общината веднага да вземат мерки, за да гарантират целостта на паметника и сигурността на гражданите. Както и правоохранителните органи да разкрият извършителите и те да понесат своята отговорност.

Питаме самонареклите се евроатлантически партии – насилието, побоят над хора и саморазправата европейски ценности ли са? 

Очакваме всички политически партии да се разграничат от този вандалски акт и да спрат да противопоставят едни българи срещу други.
Историята ни е обща и трябва да я пазим.