С две решения правителството отпусна общо над 27 млн. лв. за финансирането на образованието в България, съобщава пресслужбата на МС.

По първото решение са отпуснати над 21,5 млн. лв. за обезщетения на персонала в образователните институции за месеците септемвриоктомври 2023 г. по Национална програма „Оптимизиране на вътрешната структура на персонала“ за 2023 година. Става дума за намаляване на числеността на персонала при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите взаимоотношения на друго основание.

Финансирането е част от предвидените разходи по централния бюджет за национални програми за развитие на образованието за 2023 г.

Преразпределят над 38 млн. лева от бюджета на финансовото министерство

Преразпределят над 38 млн. лева от бюджета на финансовото министерство

Допълнителни 2,49 млн. лв. се осигуряват за Агенция „Митници“

Второто решение е да се изплатят допълнителни възнаграждения на 3767 директори на общински детски градини, училища и центрове за подкрепа за личностно развитие и за специална образователна подкрепа, които са постигнали добри резултати от труда си.

За тази цел правителството е одобрило общо 6,3 млн. лв., които са пренасочени от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2023 г.

Парите следва да бъдат изплатени в зависимост от резултатите при оценяването от комисиите в регионалните управления на образованието и съгласно Наредбата за нормиране и заплащане на труда.

Средства ще получат 1679 директори на детски градини, 1951 директори на училища, 129 директори на центрове за подкрепа за личностно развитие и 8 директори на центрове за специална образователна подкрепа.

Кабинетът отпусна 800 000 лв. за бонуси на служителите в НСО

Кабинетът отпусна 800 000 лв. за бонуси на служителите в НСО

Парите се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите в централния бюджет