През месец април бе отбелязана седмицата на гората в България. Стартира нов екологичен механизъм, който има пряко отношение към опазването на горите и природния ресурс като цяло. Това е механизмът „СТОП на рекламата!“, който има за цел да ограничи получаването на нежелана хартиена реклама в пощенските кутии на домакинствата.

Само на територията на Столичната община има над 670 000 домакинства. Всяка година те получават средно по 15 кг. листовки и брошури. Така годишно се разнасят над 10 000 тона нежелана поща. Това са между 170 и 240 хиляди изсечени дървета. Всичко това обаче може да спре, ако се включим в инициативата „СТОП на рекламата“.

Всеки човек може да предложи едно дърво за защитено

Всеки човек може да предложи едно дърво за защитено

В момента текат процеси на обявяване на близо 350 дървета

„На много хора им е неприятно, че пощенските им кутии приличат на кошчета за боклук“, разказва Марина Христева от еко механизма. Препълнени са с рекламни брошури и листовки, които дори не се четат. С механизма „СТОП на рекламата“ хората могат да се откажат от тях. Това става чрез сайта: www.stopreklama.net. Те могат да поръчат своя безплатен стикер. После той ще бъде изпратен. После от организацията го изпращат, залепят го на пощенските кутии. По този начин се намаля получаването на нежеланата поща. Пилотният проект ще започне само в София, а организаторите смятат, че това е екологичен механизъм, който може да помогне за това големите търговски вериги да намалят употребата на хартията за реклама.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, със средства от ЕС и републиканския бюджет. Той предвижда да има и екопосланици, които ще разясняват на хората защо е важно да се намали употребата на хартия и да се откажат от рекламите. След определен период ще се направи и статистика колко рекламни материали са получавали домакинствата преди и след началото на „СТОП на рекламата“.

Google отбеляза Деня на Земята

Google отбеляза Деня на Земята

Климатичните промени са отново във фокуса на вниманието

Организацията се позовава на проучване на „Тренд“ за нагласите на хората за недресиранта хартиена реклама.

Снимка 571576

Източник: Тренд

На въпрос какво правят хората, когато получат рекламни брошури в пощата си, в анкетното проучване те масово посочват, че ги изхвърлят.

Попитани, дали подкрепят да се откажат от нежелани хартиени реклами по пощата си, 61% посочват отговор „да“ в анкетното проучване.

Снимка 571575