New Image`1`w2eww12w

СРЕЩА В НС ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА КАРТОГРАФИЯТА

ООН със своя резолюция обяви Международна година на картата 2015-2016. Страната ни е един от най-активните участници в световната инициатива,съобщи д-р Стефан Пейков – член на Националния комитет за годината. Родните картографи, обединени от Българска картографска асоциация (БКА) спечелиха подкрепа и заслужен авторитет със своята предприемчивост и проекти. Засили се ролята на българската картографска общност в международните организации, а с това и позицията на страната ни.

Отчитайки тази благоприятна насока и нарастващата роля на геопространствената информация в развитието на страната, две парламентарни комисии – Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по културата и медиите се отнесоха с разбиране към заявената молба на БКА за среща в Парламента.

Бе прието да се обсъдят:  развитието на българската картография; участието на България в Международната година на картата; проблемите и переспективите от членството на България в специализирани международни организации и неотложната необходимост от законодателни мерки за лицензиране и сертифициране на картографските дейности и продукти у нас. Осъзната е и потребността от създаването на национален фонд на картографското наследство на България, с оглед  предстоящото председателство на ЕС.

 

На 27 април 2016 от 11.30  в Народното събрание, експерти и водещи специалисти – членове на Българската картографска асоциация ще имат среща с две парламентарни комисии. Ще се обсъдят проблемите на българската картография и бъдещата роля на геопространствената информация в икономическото и културното развитие на България.

 

Илюстрация: логотип на Международната година на картата 2015-2016

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *