Заради скъп велосипед подозренията попаднали на началника на група „Миграция“ Маринов в Областната дирекция на МВР в Разград, който вчера бе арестуван за взимане на подкупи за издаване на визи категория D на чужди граждани. По ирония службата „Миграция“ се намира в една сграда с териториалното поделение на ДАНС, затова и той е забелязан с въпросното скъпо колело.

Това разказа пред журналисти окръжния прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

Заедно с полицейския служител са арестувани и други хора – две преводачки, двама застрахователи, адвокат. Общо седем души. Предполага се, че схемата е разработена от една от преводачките, която е с двойно гражданство – българско и турско, като за нея се предполага и че е служител на консулството ни в Истанбул. В Турция тя има и фирма за административни услуги.

Операцията по задържането им, която е проведена вчера, е провокирана заради информацията, че тя има намерение за замине за Турция и да остане неопределено време там.

Преводачката е намирала реални административни адреси в област Разград и Ямбол, на които е регистрирала мигрантите, а Маринов не е извършвал фактическите проверки на място. След това е издавал документ с невярно съдържание.

Издаваните визи категория D дават статут на постоянно прибиваване, като се дава и български документ за самоличност, който дава пък право на пребиваване в ЕС до 90 дни. Дава се възможност и за емиграция и на близки на въпросното лице да дойдат. Така се открехва завесата за всякакви криминали или терористи, заяви Тихомир Тодоров, макар и да изрази съмнение, че полицаят си е давал сметка за това.

Схемата е наблюдавана от 1 година и поне 100 човека са преминали за това време. Самият полицай не е взимал големи суми, а на „час по лъжичка“ – 200 – 300 евро.

Тихомир Тодоров увери, че не е проблем, че Маринов не е арестуван в момент на взимане на подкуп и с пари, тъй като обвинението разполага с много доказателства по СРС. Поне трима души ще бъдат изправени пред съда.

Издирва се братът на единия застраховател, но служителите смятат, че той ще се предаде, тъй като е само български гражданин. При претърсване на един от адресите са намерени около 60 незаконни боеприпаси, както и димна граната.