1-44

СКРЪБНА ВЕСТ:Напусна ни НИКОЛАЙ СВЕТОЗАРОВ ТОШЕВ

 

 

Македонското културно-просветно и благотворително братство „Тодор Александров” гр. Несебър

съобщава с дълбоко прискърбие на своите членове и симпатизанти,

че на 28 юни 2023 година

почина

 

НИКОЛАЙ  СВЕТОЗАРОВ  ТОШЕВ

 

 

Напусна ни един прекрасен човек, родолюбец и общественик, родственик по бащина линия на Пере Тошев от Прилеп, член на ЦК на ВМОРО и обявен приживе за „съвестта” на революционното движение, а по майчина линия – потомък на Чурановия род от село Смилево в днешна Северна Македония, в чийто дом се е състоял Окръжния конгрес на Битолски революционен окръг, взел решението за Илинденското въстание.

Николай Тошев бе председател на Съюза на македонските организации в България и работеше всеотдайно за съхраняване на родовата памет сред потомците на българските бежанци от Македония. Не се колебаеше да защитава  на различни форуми и в масмедиите историческата истина за българския характер на населението в Македония и неотклонно поддържаше линията за правилното решаване на този проблем в Република Северна Македония.

Като приятел на Несебър участваше редовно в масовите инициативи и патриотични мероприятия на Македонското културно-просветно и благотворително братство „Тодор Александров” и поддържаше жива връзка с много наши  общественици и граждани. Ние ще го запомним с неговата честност, човешка доброта и състрадателност, качества и добродетели наследени от достолепните му предци.

Поклон пред светлата му памет!

 

ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

НА МКПББ „ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ” – НЕСЕБЪР

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *