Това е лесно направен бюджет – лесните решения се взимат, а трудните не и се оставят за напред в бъдещето. Такава оценка на сметките на Асен Василев направи пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков. Той все пак смекчи критиката признавайки, че в съвременната история на България това е и най-късно изготвяният бюджет.

Ако сметките обаче продължават да се правят по този начин, Дянков не чертае положителни перспективи и най-вече разчита в това знак отлагане на приемането на България в Еврозоната.

Като пример за лесно решение той даде взимането на печалбата от държавните дружества, с което се запълва дупката в бюджета, но се лишават сектори като енергетиката и оръжейната индустрия от възможност да инвестират. Не са изключени и фалити на държавни дружества. Трудното решение за връщането на ДДС-ставката от намалените й стойности за редица сектори към нормалните равнища от 20% не се взима.

Симеон Дянков се надява някои от тези разчети и съответно политики, които се правят зад тях, да бъдат променени в пленарна зала. Според него, ако се върне ДДС на предишните нива от 20%, в бюджета ще се влеят 400 милиона до края на годината, а пък, ако се прекратят енергийните помощи за бизнеса – 800 млн. лв.

Бюджет 2023 стига на общините за оцеляване, но за нищо повече

Бюджет 2023 стига на общините за оцеляване, но за нищо повече

Досега общините не са получили средства нито по ПВУ, нито от програмите от новия програмен период

Ако тези мерки не се вземат и следващата година, то официално министърът може да се откаже от влизането на страната на Еврозоната за следващите две години. Което пък ще означава, че автоматично отиваме на януари 2028 г., обясни Симеон Дянков дългосрочната си прогноза.

Освен това според Дянков обществото ни е разделено действително по въпроса за въвеждането на еврото у нас. Затова и такъв референдум, като този на „Възраждане“ има добра почва у нас. Освен това на този въпрос политиците отдавна не са отговорили ясно, а е трябвало. Затова и сега на този въпрос ще отговаря Конституционният съд.

Симеон Дянков разкритикува и политиците от ПП и ГЕРБ, които „навън говорят едно, а вътре са уклончиви“ и дават разнопосочни сигнали за Еврозоната, явно правейки поклон към електорални нагласи. Според Дянков само ДБ и ДПС са двете партии, които последователно работят, действат и говорят за влизането на страната в Еврозоната.

Нищо революционно и без изненади в бюджета обещава Василев

Нищо революционно и без изненади в бюджета обещава Василев

Министърът обещава устойчивост на държавните финанси

Има явно вече и консенсус между първите две партии кой да бъде гуверньор на БНБ. Фактът, че до изтичане на крайния срок вчера не беше внесена самостоятелна кандидатура на ПП/ДБ за нов управител, показва, че явно ПП/ДБ ще подкрепят повторната номинация на Димитър Радев, която бе направена от ГЕРБ. Шансовете са за него, посочи Симеон Дянков.

Той подкрепи напълно решението страната ни да се опита да продаде оборудването за АЕЦ „Белене“, което съхраняваме вече години, на Украйна. Такава сделка е добра за България, въпросът е как тези пари ще се използват – за попълване на дупки в бюджета, или ще се инвестират в енергетика, предупреди финансистът.