Депутатът от парламентарната група на ПП-ДБ Настимир Ананиев сравнява отношенията на своята група с тези на ГЕРБ-СДС и ДПС като „режим на етажна собственост„.

Пред News.bg Ананиев посочи, че никой не си избира съседите, никой не ги харесва, но в крайна сметка, като е прокапал таванът, като има наводнения в мазето, като някои краде от мазето компотите, като някои открадва от терасата суджуците или като някои е взел парите на етажната собственост за ремонт на стълбището – трябва хората да се съберат и да направя сградата по-добра. В случая сградата при нас е България, коментира с метафора Ананиев.

По думите му партиите в некоалицията се справят прилично добре. Ананиев продължи с метафората, че ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС не пият заедно ракия, но дори и да не се харесват, трябва да седнат заедно, за да оправят прокапалия таван и да видят кой е откраднал парите на хората.

Настимир Ананиев посочи, че следващата стъпка пред партиите в некоалицията са съдебните закони с чисто нов Закон за съдебната власт, разпределението на регулаторите и мандатът на директора на БНТ Емил Кошлуков.

Ананиев има критики към определени министри за тяхната работа, но има и министри, които работя добрет. Депутатът не назова имената на министрите, към които има критика обаче, и посочи, че когато дойде ротацията в началото на март месец 2024 г., това, което са се разбрали партиите в некоалицията, е единствено да се сменят премиерът акад. Николай Денков с вицепремиера и външен министър Мария Габриел.

Настимир Ананиев не вижда защо правителството да не издържи и 4 години, но кабинетът трябва да си постави конкретни цели. Той даде пример с правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок, в който също имало сглобка и гласуване на Конституция, при наличието на детайлно коалиционно споразумение, но без нито една дата в него. Докато вършим нещо полезно и се случва нещо полезно, можем да работим и да продължим така, но ако не се върши нещо полезно, може да отидем на нови предсрочни парламентарни избори и тогава избирателите да решат, но социолозите посочват почти същата политическа картина като сегашната, каза още Настимир Ананиев.

Той посочи и кои за него са политическите събития за ПП-ДБ през 2023 г.:

  1. Съставянето на редовното правителство Денков/Габриел
  2. Изпълнителната власт е по-спокойна, но екшънът е в Народното събрание
  3. Приемането на промените в Конституцията и съдебната реформа
  4. Навлизане на пътното убийство в Наказателния кодекс
  5. Победата на местните избори, провели са на 29 октомври
  6. Приемането на Бюджет 2024.

Настимир Ананиев добави, че промяната се случва на малки стъпки, като имало както разочаровани, така и доволни хора от работата на сглобката.