„Изпълнението на поетите ангажименти за отделяне на адекватни средства за изграждане на отбранителни способности от европейските държави-членки в НАТО не може да бъде решен изведнъж.“

Това коментира Румен Радев по време на посещението във Франция по повод отбелязване на 100 години от края на Първата световна война.

Според него идеята за създаване на обща европейска армия е неизбежна и ще се стигне до създаването на такава, ако в света продължава да има непредсказуемост и конфронтация.

Той повтори позицията си, че европейските държави трябва да отделят повече средства за сигурност, но от друга страна НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност.

Радев обмисля 4%-те за отбрана, поискани от Тръмп

Радев обмисля 4%-те за отбрана, поискани от Тръмп

НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност, НАТО е съюз на суверенни държави, категоричен българският президент

НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от общи цели и ценности, така че сигурността не се измерва просто в пари. Тя има много други компоненти“, добави президентът.

Радев подчерта, че трябва да се осмислят уроците от цялото изминало столетие, като се съсредоточим върху диалога, взаимното уважение, добросъседството и отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията.

Президентът посочи  още, че Първата световна война е рожба на сблъсък на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси.

По думите му 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света.

Президентът припомни, че сред загиналите във войната има и над 100 хил. българи.

По време на посещението си в Париж държавните и правителствени ръководители ще разгледат изложбата „Picasso Bleu et Rose“ в Музей д“Орсе в Париж и ще бъдат приети в Елисейския дворец от президента на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит Макрон.