От инициатива „Правосъдие за всеки“ не са съгласни с внесения проект за конституционни промени в деловодството на Народното събрание. От Инициативата са се опитали да разберат какви са причините за промените и не знаят каква е причината да има такъв проект с такива изменения, които са явно отстъпление от всичко, което е говорено, писано и което е било очаквано да бъде внесено в парламента.

На пресконференция в БТА председателят на правосъдната инициатива Велислав Величков заяви, че с така направената промяна не се ограничават правомощията на главния прокурор. Методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, макар и да го няма записано в проекта за промяна на Конституцията – остава. Главният прокурор досега не е ръководил върховните прокуратури, изтъкна Величков.

„Ние не знаем кой е авторът на тези текстове, но в моментът, в който ни бе изпратен проектът, лидерите на политическите партии спряха да си вдигат телефоните. Тези текстове са писани от ГЕРБ и ДПС и най-вероятно от Десислава Атанасова. Вероятно тук е намесен и Делян Пеевски“, съзря Величков.

Той посочи, че с промяната на Конституцията с нищо не се намаляват правомощията на главния прокурор – „Правосъдие за всеки“ четат проекта на ДПС, а не на ПП/ДБ. „Някой е минал здраво с червения химикал и е обезсмислил промените за главния прокурор. Ако се правят недопустими компромиси, по-добре да не се прави нищо, защото отварянето на Конституцията сега, ще я затвори за 10 години напред“, категоричен бе Величков.

Конституцията на ПП/ДБ: По-малко власт за президент и главен прокурор, 24 май национален празник

Конституцията на ПП/ДБ: По-малко власт за президент и главен прокурор, 24 май национален празник

Друга нова идея – да се въведе мандатност на кметовете, за да се бори „феодализацията“ на населените места

Какво ще се случи между първо и второ четене не се знае, но да се прокламират едни идеи, а да се пишат други, е нередно и некоректно, разкритикува той. „Повече нямаме споразумение с ПП/ДБ и с другите политически партии, защото и други съществени точки не бяха изпълнени. Нищо не е изпълнено в общото ни споразумение. В момента е нула и нито една наша идея не се съдържа в проекта за промяна на Конституцията“, разочарован е Велислав Величков. Той се закани, че от „Правосъдие за всеки“ ще организират и протести, за да се противопоставят на съдебната реформа с имитация за запазване на статуквото.

„Правосъдие за всеки“ биха подкрепили промените във Висшия съдебен съвет (ВСС), но ще отстояват исканията си, включително и с протести за промяна правомощията на главния прокурор. Величков уточни, че не свалят доверието от ПП/ДБ, а не се идентифицират с този проект за промяна на Конституцията. „Ако текстовете за главния прокурор се приемат в този вид, е по-добре за тези текстове да нямат 160 депутатски гласа“, подчерта той. Когато се приема Конституцията, не може само 5 човека да пишат промените. Накрая излезе, че 5 човека разписаха текстовете, които промениха първоначалния проект, добави Величков.

„Да не се опитват чрез номера на китайката да елиминират общественото обсъждане на проекта за промяна на Конституцията“, призова Велислав Величков.

Той посочи, че съпредседателят на ПП/ДБ Христо Иванов водил преговорите за конституционните реформи и именно той е приел текстовете с противоречивите промени в длъжността на главния прокурор. Ако се подпишеш, значи одобряваш, каза Величков в отговор на въпрос на News.bg. Той настоя да знае кой е писмовникът и редакторът на промените в конституционните текстове. „Правосъдие за всеки“ смятат, че ако промените в Конституцията минат такива, каквито са, ще бъдат по-лоши от сегашните.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ няма отношение към другата част от конституционните промени, касаещи служебните правителства, към промяната на националния празник на 24 май и към мандатността на кметовете.

Радев: Промените в Конституцията са част от настъплението срещу демокрацията

Радев: Промените в Конституцията са част от настъплението срещу демокрацията

Президентът иска Борисов да каже къде са чувалите с пари от неговите магистрали

Относно вчерашните протести в цялата страна за подкрепа на нарязаното момиче с макетно ножче в Стара Загора, Величков посочи, че вчера се случил истинският граждански протест срещу системата пред Съдебната палата. Първото, което трябва да направят политиците, е да върнат доверието в правосъдието. Държава без правосъдие е форма на организирана престъпност, изтъкна Величков. В определени райони на България се преподава кланово правосъдие и ако си важен човек в обществото, за теб няма правосъдие, но ако си от другата страна, ще бъдеш вкаран в ареста, коментира Величков.

Ако е наложително народните представители да приемат належащи промени в Наказателния кодекс, с които се оправдават от прокуратурата и съдът.

Според Петромир Кънчев, съдейки по случилото се в Стара Загора с нарязаното с макетно ножче момиче, че съдебната реформа е изключително важно нещо. Може да не се докосва, да не се яде, но е важно, когато някой засегне правата ни или грубо ги погази. Изведнъж правосъдието и справедливостта станаха важни и съществени, каза още той.

Славов предлага ремонт на Закона за домашното насилие

Славов предлага ремонт на Закона за домашното насилие

Съдебната практика търпи корекции, за да е адекватна на обществените очаквания и медицинската наука и психология